Interdicția va intra în vigoare din septembrie, iar Kaspersky nu va mai putea nici să-și vândă antivirusul nici să ofere actualizări ale celui aflat deja în uz, potrivit unui anunț al secretarului pentru Comerț, Gina Raimondo, care a precizat că SUA au fost obligate să ia decizia “din cauza capacității și intenției Rusiei de a colecta și de a folosi ca pe o armă informațiile personale ale americanilor. S-a constatat că influența Moscovei asupra companiei prezintă un risc semnificativ pentru infrastructura și serviciile americane”.

De asemenea, Departamentul pentru Comerț va pune două unități Kaspersky din Rusia și una din Marea Britanie pe lista celor care cooperează cu spionajul militar rus.

Pentru a pune în aplicare decizia, Administrația Biden va folosi prerogativele legislației create de Donald Trump care îi dă președintelui puterea de a interzice sau a restricționa tranzacțiile dintre firmele americane și companiile de tehnologie din “națiuni adversare” precum Rusia și China.

Larg folosit la nivel mondial, antivirusul Kaspersky a intrat în atenția serviciilor secrete occidentale încă din 2017, când a fost interzis în rețelele federale americane. România a luat o decizie similară abia în 2022, cu privire la utilizarea antivirusului rusesc în instituțiile publice, dar acesta rămâne în continuare accesibil publicului, deși, prin protocolul de securitate al unui computer, un program antivirus are capacitatea de a controla alte fișiere și de a spiona activitatea utilizatorului. Lanivel mondial, sunt 400 de milioane de utilizatori și 270.000 de firme din peste 200 de țări, care încă folosesc antivirusul rusesc.

Sursă alternativă: BBC

Foto: Monticelllo | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday