Ministerul ucrainean al Energiei a precizat că atacul rusesc de noaptea trecută a vizat regiunile Kiev, Dnepropetrovsk, Donețk și Vinnița, fără a preciza însă concret despre ce instalații au fost lovite. “Astăzi, 20 iunie, ca urmare a atacului rusesc de noaptea trecută, au fost introduse restricții de consum pentru energia electrică, începând cu ora 11:00. Instalații din cele patru regiuni au fost avariate, dar amploarea pagubelor este în curs de clarificare”, informează compania naţională de electricitate Ukrenergo.

Armata Rusă a folosit 27 de drone Shahed și nouă rachete balistice Iskander-M, care au fost lansate din regiunea rusă Voronej, transmit ucrainenii, care susțin că au reușit să doboare toate dronele și doar cinci rachete. Armata Ucraineană se plânge că este vulnerabilă la acest tip de atacuri de rachete, deoarece sistemele avansate donate de aliații occidentali sunt prea puține pentru a putea proteja tot teritoriul țării.

DTEK, cel mai mare producător de energie electrică din Ucraina, a anunțat că trei angajați au fost răniți în atac, care a provocat “daune serioase” uneia dintre termocentralele sale. Acesta a fost cel de-al șaptelea atac împotriva centralelor electrice ale DTEK din ultimele trei luni. Bombardamentele Rusiei asupra sistemului energetic ucrainean din acest an au provocat pene de curent și au obligat autoritățile locale să aloce resurse importante pentru a repara rapid infrastructura înainte de iarnă, când cererea de electricitate este cea mai mare. 

De cealaltă parte, rușii anunță și ei că ucrainenii au atacat cu drone regiunile rusești Adîgheia, Krasnodar, Belgorod, Rostov și Oryol, provocând mai multe incendii. Conform postărilor de pe rețelele de socializare, un incendiu a izbucnit la o rafinărie Lukoil din Krasnodar, însă rușii nu au comentat până acum aceste informații. 

Rușii susțin că dronele ar fi fost doborâte, dar resturile uneia dintre drone au lovit un rezervor, acesta fiind motivul incendiului.

Surse: Pravda, Bloomberg

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday