Guvernatorul republican al Louisianei, Jeff Landry, a semnat un proiect de lege prin care statul devine singurul din SUA care obligă toate școlile publice să afișeze cele zece porunci în sălile de clasă, începând din 2025. Legislația elaborată impune ca în toate sălile de clasă, de la grădinițe până la universitățile finanțate de stat, să fie afișat textul din Biblie cu “font mare, ușor de citit”. Landry a semnat proiectul de lege ca parte a unei serii de reforme în educație, despre care a spus că au fost concepute pentru a “extinde încrederea în școlile publice“.

ONG-urile amenință cu acțiuni în justiție, iar presa internațională relatează că procesele vor fi “o certitudine”, dacă măsura nu va fi reanalizată, întrucât încalcă principiul separației puterilor în stat, dar și o hotărâre a Curții Supreme a SUA. Primul Amendament al Constituției SUA interzice explicit guvernului “stabilirea religiei”, iar în 1980, Curtea Supremă a decis că o lege din Kentucky privind afișarea celor Zece Porunci în școli este neconstituțională. În acel caz, o parte din rațiunea curții pentru anularea măsurii a fost că afișarea textului nu avea un scop laic perceptibil, ci unul religios clar.

Uniunea Americană pentru Libertăți Civile și alte două grupuri au transmis într-o declarație comună că “Politicienii nu trebuie să impună doctrina lor religioasă elevilor și familiilor din școlile publice“.

Surse alternative: DW, The Guardian

Foto: Stuart Meade | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday