Deși președintele rus, Vladimir Putin, cât și liderul coreean Kim Jong-un, își promit reciproc o “prietenie fermă”, Beijingul pare să fie un factor mult mai important pentru fiecare dintre ele și există semnale că, în realitate, Xi Jinping dezaprobă alianța în dezvoltare dintre cele două țări, arată BBC. China joacă un rol esențial pentru economia lor și nu dorește să fie provocată sau să-și piardă poziția strategică pe scena internațională.

Există informații că, imediat după întâlnirea cu președintele Xi din mai, Beijingul i-a cerut lui Putin să nu meargă la Phenian. “Domnul Xi se află deja sub o presiune considerabilă din partea SUA și a Europei pentru a reduce sprijinul pentru Moscova și pentru a opri livrarea de componente care-i pot servi în invazia sa din Ucraina. Iar Xi nu poate ignora aceste avertismente deoarece, la fel cum lumea are nevoie de piața chineză, Beijingul are nevoie de turiști și investiții străine pentru a-și păstra locul ca a doua economie a lumii. Un bun indicator ar fi că, deși nu a condamnat invazia Ucrainei de către ruși, până în prezent a evitat să ofere asistență militară semnificativă Rusiei”, mai arată analiza BBC. 

Deși până acum a oferit acoperire politică pentru eforturile domnului Kim de a-și dezvolta arsenalul nuclear, blocând în mod repetat sancțiunile conduse de SUA la Națiunile Unite, Xi Jinping nu pare un fan al încurajării suplimentare a Coreei de Nord.

Dezaprobarea Beijingului ar putea forța Rusia să reconsidere vânzarea mai multor tehnologii către nord-coreeni. Totuși, scrie BBC, deși munițiile de artilerie ale nord-coreenilor îl ajută pe Putin în Ucraina, nu este sigur că acesta va furniza la schimb tehnologie în domeniul rachetelor avansate, dacă astfel ar risca să irite China, care cumpără petrol și gaz rusesc și rămâne un aliat crucial într-o lume care a izolat Rusia de facto.

De cealaltă parte, Coreea de Nord are și mai multă nevoie de China decât are Rusia, în condițiile în care Kim Jong-un nici nu poate merge într-o altă țară din lume. Deși aproape jumătate din petrolul Coreei de Nord provine din Rusia, cel puțin 80% din schimburile sale comerciale sunt cu China. Deși între Putin și Kim există la nivel declarativ un acord strategic, acesta nu garantează o colaborare profundă și consistentă. Rusia și Coreea de Nord au interese diferite și folosesc tehnologii diferite, ceea ce complică colaborarea militară. În plus, relația lor a fost neglijată timp de decenii, iar recentele eforturi de apropiere sunt mai degrabă tranzacționale.

Analiză integrală la BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday