O echipă de specialiști din Spania și SUA i-au asistat pe ucraineni într-o operațiune de 36 de ore, în care cele două balene au călătorit peste 3.000 de km, începând de luni seara, pe cale terestră spre Odesa și apoi Chișinău, de unde au fost preluate de un avion care a ajuns miercuri în Spania.

Potrivit NY Times, balenele au ajuns într-o stare de sănătate precară la acvariul din Valencia, după una dintre cele mai complexe operațiuni de salvare a unor mamifere marine întreprinse vreodată.

Pe măsură ce bombardamentele rusești asupra Harkovului s-au intensificat, perechea de balene beluga – Plombir (15 ani) și Miranda (14 ani) s-au confruntat nu numai cu riscul lovirii delfinariului în care trăiau de către proiectilele ocupanților, dar și cu imposibilitatea îngrijitorilor de a le asigura hrana (circa 130 de kg de pește pe zi). În plus, balenele beluga provin din zonele arctice, iar frecventele pene de curent cauzate de bombardamente au creat inclusiv dificultăți în asigurarea unei temperaturi adecvate pentru supraviețuirea acestora.

Deși mutarea mamiferelor marine este o operațiune dificilă și în condiții de pace, ucrainenii au decis că nu mai au de ales și că singura lor șansă de supraviețuire este evacuarea de la Harkov.

Deoarece aeroportul de la Chișinău nu are macaralele de ridicare pentru sarcini foarte mari, salvatorii au închiriat un avion de marfă echipat cu o macara interioară. A urmat apoi un zbor de peste patru ore, în care îngrijitorii au avut grijă ca temperatura din cele două acvarii improvizate să rămână între 22 și 24 de grade Celsius.

Ajunse la Valencia, cele două balenele au intrat în grija unor echipe de experți care le ajută să se recupereze după trauma călătoriei, iar doi dintre îngrijitorii lor ucraineni vor rămâne o perioadă alături de ele.

Sursă alternativă: The NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday