Google și OpenAi au intensificat procedurile de verificare a personalului, din cauza temerilor că guvernele străine încearcă să folosească angajați corupți pentru a accesa proprietatea intelectuală și datele companiei. 

Firmele de capital de risc, precum Sequoia Capital, care susține zeci de start-up-uri, printre care și xAI a lui Elon Musk, au încurajat unele companii din portofoliu să înăsprească verificarea personalului. Sequoia s-a desprins anul trecut, după aproape 20 de ani, de propria afacere din China, din cauza presiunilor geopolitice. 

Alex Karp, directorul executiv al Palantir, contractorul de 53 de miliarde de dolari în domeniul analizei datelor despre industria de apărare din SUA, a declarat că spionajul chinezesc asupra companiilor americane de tehnologie reprezintă “o problemă uriașă”, în special pentru producătorii de software pentru întreprinderi, modelele lingvistice de dimensiuni mari și sistemele de armament.

În ultimii doi ani, oficialii americani au intensificat avertismentele oferite companiilor cu privire la amenințarea spionajului chinezesc. În martie, procurorii americani au acuzat un fost inginer de software de la Google că a furat informații secrete despre AI, în timp ce lucra cu două companii din China. Tesla, Micron și Motorola au avut de-a face cu furtul de proprietate intelectuală din partea Chinei, în ultimii cinci ani. 

Washingtonul și Beijingul se află într-o competiție strategică în creștere. SUA impune controale la export pentru a îngreuna dezvoltarea și obținerea tehnologiilor avansate de către China, inclusiv în domeniul inteligenței artificiale și a cipurilor avansate. 

Cu toate acestea, există și îngrijorări legate de creșterea xenofobiei în cadrul companiilor tehnologice din SUA, având în vedere numărul mare de lucrători calificați de origine asiatică. 

Sursă: Financial Times

Foto: Pietro Artem | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday