Anunțul MApN a fost făcut după întâlnirea dintre ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, și omologul din Coreea de Sud, Won-sik Shin, de la București. Astfel, compania Hanwha Aerospace a fost desemnată câștigătoarea licitației lansate de România, urmând să livreze trei sisteme de nivel Batalion formate din 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, ce vor include echipamente de sprijin, logistică și muniție. 

Concret, un sistem obuzier este compus din 18 obuziere de calibrul 155 mm autopropulsate, pe şenile, nouă ţevi de rezervă, 12 maşini de specialitate de transport şi încărcat muniţii, nouă posturi de observare de artilerie autopropulsate, o autostaţie meteorologică, trei mijloace de evacuare a echipamentelor avariate şi trei sisteme de cercetare acustică. Cele trei sisteme au câte 17.352 de proiectile explozive, 324 de proiectile fumigene, 324 de proiectile de iluminare şi 720 de proiectile inerte. Obuzierul K9 Thunder utilizează proiectile de artilerie de calibrul 155 mm, având o rază de acțiune și de 40 km, în funcție de tipul de muniție utilizat. K9 Thunder este capabil să execute salve rapide datorită sistemului său automat de încărcare. Este echipat cu un sistem modern de control al focului, care include navigație asistată de GPS, calculatoare și senzori avansați. 

Conform guvernului de la Seul, tranzacția se ridică la 920 de milioane de dolari.

 Surse alternative: MApN, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday