Înțelegerea a fost semnată în timpul vizitei lui Putin în Coreea de Nord, una din rarele sale călătorii în străinătate. Dacă liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a descris tratatul ca fiind “pașnic și defensiv”, Vladimir Putin a spus că “este cel mai puternic acord” și că include “furnizarea de asistență reciprocă, în cazul unei agresiuni împotriva uneia dintre părțile semnatare”.

Cei doi au declarat public că au discutat despre “probleme mondiale și agenda globală” și că ambele țări se declarăîmpotriva regimurilor de sancțiuni motivate politic ale altora”. Atât Rusia, cât și Coreea de Nord sunt supuse mai multor runde de sancțiuni de către țările occidentale, Rusia pentru că a invadat Ucraina, iar Coreea de Nord pentru că desfășoară un program de înarmare nucleară.  

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, înțelegerea se referă și la cooperare în domeniile educației și sănătății. Purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov, a respins acuzațiile că cele două state “construiesc o alianță anti-occidentală” și că înțelegerea “nu este îndreptată împotriva unei țări terțe“.

Potrivit Moscovei, tratatul va înlocui documentele și declarațiile bilaterale anterioare semnate în 1961, 2000 și 2001. Legăturile dintre cele două state au stârnit îngrijorările Occidentului, care consideră că Rusia a importat și a folosit armament nord-coreean, pentru războiul din Ucraina.

Surse alternative: The Guardian, Barron’s

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday