Autoritățile saudite au stabilit că, cei mai mulți dintre cei decedați – 323, sunt egipteni, la care se adaugă 60 de cetățeni iordanieni. Însă ministerul de Externe de la Cairo a anunțat marți că încă încearcă să găsească, în colaborare cu autoritățile sauditem, un număr de cetățeni egipteni ale căror familii nu au mai putut lua legătura cu ei în ultimele zile. Temperaturile au atins luni 51,8 grade Celsius lângă Marea Moschee din Mecca, în condițiiile în care un număr de ritualuri ale pelerinilor presupun prezența în aer liber pentru mai multe ore, în timpul zilei.

Deși incidentele de acest fel nu sunt o noutate, de regulă busculadele sunt cele care provooacă victime în timpul Marelui Pelerinaj de la Mecca (denumit Hajj, în arabă). Totuși, temperaturile înregistrate în această perioadă au crescut cu o medie anuală de +0,4 grade Celsius, făcând căldura principala problemă. Anul trecut au murit în timpul Hajj, din cauza căldurii, 240 de persoane, mult mai puține decât în acest an. Autoritățile saudite au raportat că peste 2.000 de pelerini au fost tratați de stres termic până duminică, iar 5.800 au primit consultații online prin intermediul unei aplicații de spital virtual.

Marele Pelerinaj de la Mecca este unul dintre cei cinci piloni ai islamului, obligatoriu cel puțin o dată în viață pentru toți musulmanii care au mijloacele financiare de a face călătoria. În acest an, aproximativ 1,8 milioane de pelerini au venit la Mecca, dintre care 1,6 milioane din străinătate.

Sursă alternativă: The Guardian

Foto: Ahmad Sohibil Kahfi | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday