Acuzațiile au fost făcute de un angajat al companiei, Sam Mohawk, care lucrează pentru unitatea de asigurare a calității la nivelul companiei. Acesta a explicat că factorii de decizie din companie au decis ca, în timpul controalelor Administrației Federale de Aviație din iunie 2023, 60 de piesele neconforme să fie ascunse. Multe dintre acestea au fost aduse înapoi după control, însă unele au fost pierdute, a detaliat angajatul, ajungând, cel mai probabil, să fie instalate în avioane. 

Declarațiile sunt parte a unei anchete efectuate de o comisie a Senatului american și ale cărei detalii au fost publicate acum. Angajatul a spus, de asemenea, că Boeing le-a cerut celor care lucrau în companie în august 2023 să șteargă înregistrările despre piesele neconforme. În acel moment, Mohawk spune că și-a manifestat nemulțumirea față de situație, însă nimeni nu l-a luat în seamă și nicio măsură nu a fost aplicată. 

CEO-ul Boeing, Dave Calhoun, va fi audiat marți în legătură cu noile acuzații. Acestea se adaugă la alte acuzații privind erorile de siguranță ale Boeing. CNN scrie că este de așteptat ca CEO-ul companiei să își ceară scuze pentru greșelile care au fost făcute, însă va nega categoric că angajații care au semnalat probleme de siguranță au fost mustrați.

Senatorul Richard Blumenthal, democratul care prezidează comisia responsabilă de anchetă, îl acuză, însă pe Calhoun că obține profituri din siguranța avioanelor și că se află în fruntea unei companii în care cei care ridică probleme legate de securitate se confruntă în mod regulat cu represalii.

De altfel, ideea legată de presiunile care se pun pe angajații ce sesizează nereguli a fost adusă în discuție și de alți oameni care au lucrat în cadrul companiei. La o audiere din 17 aprilie, inginerul Boeing Sam Salehpour a mărturisit că neregulile semnalate de el nu au fost luate în seamă de companie.

CNN subliniază că investigația realizată după ce ușa de urgență a unuia dintre avioanele Boeing s-a desprins în timpul unui zbor al Alaska Airlines, din 5 ianuarie, a demonstrat că aeronava avea din fabrică patru șuruburi lipsă. Cu toate acestea, Boeing nu a  stabilit încă cine a fost vinovat pentru această eroare.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday