Într-un articol de opinie publicat de The New York Times, medicul Vivek Murthy, care ocupă de mai mulți ani funcția de coordonare a agențiilor federale din domeniul sănătății, susține că “rețelele sociale au declanșat o criză a sănătății mintale” în rândul tinerilor americani, motiv pentru care a solicitat ca platformele să includă mesaje de avertizare, “similare cu cele de pe pachetele de țigări”.

“Este timpul să solicităm o etichetă de avertizare pe platformele de social media, care să precizeze că acestea sunt asociate cu daune semnificative pentru sănătatea mintală a adolescenților. Un mesaj de avertizare, reglementat de Congres, ar reaminti în mod regulat părinților și adolescenților că NU s-a dovedit că rețelele de socializare sunt sigure”.

Deși spune că este conștient că doar această măsură pe cont propriu nu va aduce mari schimbări, doctorul Vivek Murthy spune că mesajele pot crește gradul de conștientizare și pot schimba comportamentul utilizatorilor, așa cum s-a întâmplat în timp și cu produsele din tutun. În același timp, el arată că factorii de decizie politică trebuie, pe lângă mesajele de avertizare, să ia măsuri suplimentare pentru a face rețelele de socializare mai sigure pentru copii și adolescenți, și a făcut apel la autorități să oblige companiile de tehnologie să dezvăluie efectele asupra sănătății și să susțină finanțarea pentru cercetări suplimentare.

În SUA, aproximativ 95% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani folosesc rețele sociale, inclusiv Facebook, TikTok și Instagram. Studii recente arată că mulți stau mai mult de patru ore pe zi pe aceste platforme, iar acest comportament este asociat cu o sănătate mintală precară, manifestată prin depresie și anxietate.

Sursă: The NY Times

Foto: Elena Sergeeva | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday