Agenția de Securitate Internă a Marii Britanii, MI5, a emis, în ianuarie 2022, o alertă conform căreia avocata Christine Lee era desemnată drept agent chinez, care “desfășura activități de interferență politică în Marea Britanie”. La vremea aceea, ea a fost acuzată că a facilitat oferirea unor donații financiare către parlamentari în funcție, în numele unor cetățeni străini din Hong Kong. 

Acum, Christine Lee dă în judecată MI5, pe care o acuză că a acționat “ilicit și nerezonabil”. Avocatul ei susține că, cel mai probabil, alerta a fost folosită ca o metodă de diversiune de la scandalul ce îl implica pe fostul prim-ministru Boris Johnson, care organizase o petrecere la biroul său din Downing Street, în timpul primului lockdown din pandemie. Avocatul a argumentat că MI5 nu avea autoritatea de a emite acest avertisment, pe care l-a descris ca fiind “eronat și catastrofal” pentru imaginea și siguranța clientei sale. La rândul său, Lee a detaliat că, în urma emiterii alertei, a fost nevoită să se ascundă și să își schimbe numele și înfățișarea, întrucât a primit inclusiv amenințări cu moartea.

În cadrul audierii de luni, avocatul a citit un mesaj trimis lui Lee de către Barry Gardiner, un deputat al Partidului Laburist din opoziție, care a declarat că a primit “sute de mii de lire sterline în donații” de la avocata acuzată de spionaj. În mesaj, Gardiner a scris că “mulți oameni“ consideră că momentul emiterii avertismentului a fost ales pentru a distrage atenția de la scandalul cu Johnson.

În schimb, avocații agenției au spus că avertismentul a fost emis din motive de securitate națională, “pentru a proteja democrația parlamentară de interferențe străine”, fără însă a răspunde la declarațiile lui Gardiner.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday