În ciuda pachetelor de sancțiuni și altor măsuri anunțate de Uniunea Europeană după ce Rusia a invadat Ucraina, blocul comunitar are dificultăți în a reduce dependența de gazele naturale rusești, observă Financial Times. Șeful departamentului pieței gazului, la firma de consultanță ICIS, s-a declarat surprins că volumul gazului rusesc consumat de Europa a crescut, date fiind aceste eforturi.

După declanșarea războiului din Ucraina, UE a redus, treptat, achizițiile de gaze naturale din Rusia și le-a crescut considerabil pe cele de gaze naturale lichefiate. În acest context, SUA au devenit un furnizor-cheie și au depășit Rusia. În anul 2023, Washingtonul a asigurat o cincime din necesarul continentului.

Însă în mai, livrările prin conducte și livrările de GNL ale Rusiei către UE, UK, Elveția, Serbia, Macedonia de Nord și Bosnia și Herțegovina au reprezentat 15% din volumul total importat de acestea. Importurile de GNL din SUA au acoperit 14% din necesar, cel mai redus nivel din august 2022. 

La jumătatea anului 2022, Rusia și-a sistat livrările prin conductele care duc până în nord-vestul Europei, însă continuă cu cele prin conductele care trec prin Ucraina și Turcia. Revenirea din luna mai a fost cauzată de factori punctuali – o defecțiune la un terminal american de export de GNL și o creștere a volumului trimis de Rusia via Turcia, înaintea unei întreruperi programate.

Analiștii de la ICIS cred că inversarea nu o să dureze, în condițiile în care Rusia este preocupată, în această vară, de aprovizionarea Asiei cu GNL. În plus, producția SUA de gaze naturale lichefiate a revenit pe creștere.

De menționat este că la finalul anului, va expira și înțelegerea prin care Rusia trimite gaze naturale către țări din estul Europei, prin intermediul infrastructurii subterane ucrainene. Oficialii de la Kiev au declarat, anterior, că nu vor mai prelungi acest acord.

Sursă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday