Liderii celor 27 de state membre UE se vor întâlni luni seara la Bruxelles, pentru a decide asupra unui nou mandat de președinte al Comisiei Europene pentru Ursula von der Leyen. Este de așteptat ca aceștia să opteze pentru continuitate, oferindu-i lui von der Leyen încă cinci ani la conducere, în contextul conflictelor actuale – războiul din Ucraina, tensiunile provocate de China și incertitudinea politică din țări-cheie. 

Nimeni nu discută despre un alt rezultat. Pentru ea, zarurile sunt aruncate” a spus un diplomat de rang înalt al UE. De asemenea, cancelarul german Olaf Scholz, care nu a susținut-o în mod public pe von der Leyen, a declarat că “există toate indiciile că Ursula von der Leyen va putea îndeplini un al doilea mandat” adăugând cădupă cum știți, guvernul pe care îl conduc a făcut posibil acest lucru în propriul acord de coaliție. În acest sens, cred că acum este vorba de a face totul foarte rapid și coerent. Și vom reuși“.

Von der Leyen este apreciată printre oficialii blocului pentru modul în care a condus UE în timpul pandemiei Covid-19 și pentru răspunsul la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Pe de altă parte, o altă parte a membrilor comisiei aunt iritați, din cauza centralizării procesului decizional și o acuză că a depășit limitele puterilor sale instituționale. 

După decizia liderilor UE, va trebui să obțină o majoritate în Parlamentul European nou ales pentru a conduce ramura executivă a blocului. Susținătorii săi sunt încrezători e că va reuși să obțină aprobarea parlamentului, având în vedere victoria Partidului Popular European (PPE), de centru-dreapta, în alegerile europene din această lună, și majoritatea deținută de partidele de centru în cameră, în ciuda unei creșteri a sprijinului pentru extrema dreaptă.

Tot luni vor avea loc discuții cu privire la următorul președinte al Consiliului UE  (oficialul care prezidează reuniunile liderilor blocului) și pentru cea de înalt reprezentant, diplomatul-șef al blocului. Oficialii au declarat că fostul premier portughez António Costa este favoritul clar pentru prima funcție, succedându-i lui Charles Michel, în timp ce premierul estonian Kaja Kallas este cea mai probabilă alegere pentru cea de-a doua funcție, înlocuindu-l pe Josep Borrell. Totuși, ei au avertizat că aceste alegeri nu sunt la fel de sigure precum cea în privința lui von der Leyen.

Surse alternative: FT, POLITICO, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday