Anunțul a fost făcut de președintele SUA în cadrul declarațiilor susținute după summitul G7 din Apulia, Italia. Biden a salutat progresul pe care l-a înregistrat în discuția cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și a anunțat că cele două țări au semnat un acord bilateral de securitate pe 10 ani, punând astfel capăt negocierilor care au durat un an.  

Zelenski a descris acordul ca fiind “cea mai puternică” înțelegere de acest fel încheiată de la căderea URSS în 1991. “Astăzi este o zi cu adevărat istorică”, a adăugat acesta. Liderul ucrainean a descris garanția de securitate drept “un acord obligatoriu din punct de vedere juridic și foarte detaliat”, valabil nu doar pe durata războiului, ci și ulterior. A adăugat că acesta include cooperarea în domeniul informațiilor și consolidarea industriei ucrainene de apărare.

Acordul prevede ajutor militar și instruirea soldaților ucraineni de către americani, dar Washingtonul nu va trimite trupe în Ucraina. De asemenea, presa din SUA relatează că acordul poate fi anulat de viitoarele administrații, în cazul în care Biden nu va obține un nou mandat.

De asemenea, în cadrul declarațiilor, Joe Biden a spus că “democrațiile pot da rezultate” și a anunțat astfel, în mod oficial, că membrii G7 au ajuns la un acord pentru ca activele rusești înghețate să fie utilizate pentru a ajuta Ucraina, fiind în primă fază utilizate 50 de miliarde de dolari.

Biden a anunțat că se fac aranjamente pentru a oferi Ucrainei cinci sisteme de apărare antirachetă Patriot. Totuși, președintele SUA a exclus posibilitatea ca armele americane trimise în Ucraina să poată fi folosite mai adânc în teritoriul rusesc. Americanii le-au permis ucrainenilor să folosească armele primite doar pentru a lovi în zona orașului Harkov.  

Surse alternative: The Guardian, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday