Disponibilitatea mifepristonei, pilula comună pentru avort medicamentos, va rămâne neschimbată în SUA. Curtea Supremă a respins în unanimitate procesul intentat de un grup de medici și activiști anti-avort, cunoscuți sub numele de “Alianța pentru medicina hipocratică”, pe motiv că aceștia nu aveau o miză directă în dispută. Decizia vine la doi ani după ce dreptul la avortul chirurgical a devenit ilegal.

Mifepristona este unul dintre cele două medicamente utilizate pentru avortul medicamentos, în prezent cea mai frecventă metodă de întrerupere a sarcinii în SUA. Femeile care vor să întrerupă sarcina trebuie să ia întâi mifepristonă pentru a induce un avort și apoi misoprostol pentru a goli uterul.

Reclamanții au susținut că aprobarea medicamentului de către Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) ar trebui retrasă, însă în timpul dezbaterilor judecătorilor, aceștia nu au fost convinși că vreunul dintre reclamanți ar fi suferit un prejudiciu din cauza disponibilității mifepristonei.Dorința unui reclamant de a face ca un medicament să fie mai puțin disponibil pentru alții nu îi dă dreptul să deschidă un procesa declarat unul dintre judecători. 

De când dreptul la avort a fost anulat în 2022, 21 de state american au luat măsuri pentru da interdicție. Dintre acestea, 17 au interzis interzis avortul la șase săptămâni de sarcină, sau mai devreme.

Totuși, decizia Curții Supreme nu influențează legile legate de avort, iar avortul medicamentos rămâne ilegal în statele care interzic procedura. Studiile arată că avortul medicamentos este eficient în proporție de 95% în ceea ce privește întreruperea sarcinii. Aproape două treimi din toate avorturile din SUA sunt făcute prin intermediul medicamentelor.

Sursă: BBC

Foto: Boerar | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday