Beijingul a câștigat un avans semnificativ pe piața auto europeană în ultima perioadă, iar decizia Comisiei Europene de a impune taxe suplimentare cuprinse între 21% și 38% pentru importurile de EV fabricare în China reprezintă o lovitură pentru industrie. Însă Bruxelles-ul pare să fi lăsat loc celor două părți pentru noi negocieri și pentru a găsi o soluție în a evita cel mai rău scenariu, consideră experții, deoarece decizia UE permite revizuirea.

China a îndemnat UE “să nu meargă mai departe în direcția greșită” în ceea ce privește taxarea suplimentară a producătorilor auto chinezi, cum ar fi BYD și Geely. Presa din China, citată de Reuters, scrie că “având în vedere structura lor economică și dimensiunea lor, China și UE au de câștigat cel mai mult dacă fac echipă în ceea ce privește problemele economice și comerciale majore. Ar fi mai rentabil pentru UE să se bazeze pe avantajele Chinei pentru a-și dezvolta propria industrie a vehiculelor electrice”.

Producătorii europeni de automobile sunt afectați de un aflux de vehicule electrice cu costuri mai mici de la rivalii chinezi. Beijingul a respins argumentul UE și al SUA potrivit căruia industria chineză de vehicule electrice se află într-un grad de supracapacitate, care amenință producătorii locali de automobile de exporturi subvenționate. Argumentează că noile taxe vor încetini expansiunea flotei de EV, vor pune în pericol obiectivele climatice și vor crește costurile pentru consumatori.

După anunțul UE privind noile taxe, acțiunile producătorilor auto chinezi nu au fost afectate negativ. Spre exemplu, acțiunile BYD, listate la Hong Kong, au crescut cu peste 7% la începutul tranzacțiilor, fiind pe cale să înregistreze cea mai mare creștere procentuală dintr-o zi, din noiembrie 2022. Acțiunile Geely au crescut, de asemenea, cu 3%. În schimb, acțiunile unora dintre cei mai mari producători auto europeni, care își vând multe dintre produse în China, au scăzut miercuri din cauza temerilor legate de represalii din partea chineză.

Sursă: Reuters 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday