Potrivit Bloomberg, care citează un oficial francez, liderii Grupului celor Șapte urmează să încheie un acord prin care au convenit să ofere Ucrainei un ajutor de 50 de miliarde de dolari, folosind profiturile generate de activele înghețate ale Rusiei. Detaliile tehnice urmează să fie finalizate după summit-ul care va avea loc în Italia săptămâna aceasta.

Persoanele implicate în negocieri au explicat pentru jurnaliști că, dincolo de orice acord, care va fi unul dintre principalele subiecte ale summit-ului, va trecui stabilit și modul în care acesta va funcționa. Oficialii americani și europeni discută de luni de zile despre cum să folosească profiturile generate de fondurile înghețate ale băncilor centrale rusești, care însumează aproximativ 280 de miliarde de dolari, dintre care majoritatea se află în Europa. Veniturile din activele înghețate sunt estimate între 3 și 5 miliarde de euro anual.

Problemele complexe care vor trebui rezolvate includ stabilirea modului de structurare a oricăror împrumuturi către Ucraina, modul în care riscurile sunt împărțite între aliați și asigurarea faptului că activele rămân înghețate ani de zile. Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, le-a declarat miercuri reporterilor că discuțiile continuă și se înregistrează progrese.

Potrivit oficialului de la Palatul Elysee citat de Associated Press, majoritatea banilor ar fi furnizați sub forma unui împrumut de la guvernul SUA , care ar fi susținut de profituri extraordinare obținute din aproximativ 300 de miliarde de dolari în active rusești înghețate. Deși împrumutul va fi în mare parte garantat de SUA, ar putea fi “suplimentat” cu bani europeni sau alte contribuții naționale.

SUA și aliații săi au înghețat imediat activele băncii centrale ruse aflate în bănci europene sau americane, la care au avut acces atunci când Moscova a invadat Ucraina în 2022. Fondurile nu pot fi accesate de Moscova, dar aceasta le deține în continuare. În timp ce guvernele pot îngheța, în general, proprietăți sau fonduri, transformarea acestora în active confiscate care pot fi utilizate în beneficiul Ucrainei necesită un nivel suplimentar de proceduri judiciare.

Separat, la începutul acestui an, SUA au adoptat o lege numită Rebuilding Economic Prosperity and Opportunity for Ukrainians (REPO Act), care permite administrației Biden să sechestreze 5 miliarde de dolari din activele statului rus situate în SUA și să le folosească în beneficiul Kievului. Nici în acest caz nu a fost încă stabilită o procedură clară de aplicare.

Sullivan a declarat miercuri că obiectivul este “de a oferi acum resursele necesare Ucrainei economie și alte nevoi, astfel încât să fie capabilă să aibă rezistența necesară pentru a face față agresiunii continue a Rusiei”.

Articolul integral la Bloomberg

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday