UPDATE: Anunțul a fost făcut joi seară, în cadrul unei adunări generale a acționarilor, în Austin, Texas. Musk a avut dificultăți în a obține pachetul salarial, după ce acesta a fost anulat de o judecătoare din Delaware, în ianuarie. Aceasta și-a motivat decizia prin a spune că pachetul este “excesiv”, iar “consiliul de administrație al Tesla nu poate fi considerat independent de influența lui Musk și a ajuns la această sumă de dolari printr-un proces nelegitim”.

Rezultatul este o victorie pentru Elon Musk și pentru consiliul Tesla, însă votul nu înseamnă automat că Musk va primi banii și este posibil să existe și alte dispute legate de consiliul de administrație, întrucât independența acestuia este încă un subiect de discuție. Consiliul de administrație al Tesla a avertizat că Musk ar putea să se îndepărteze de companie dacă pachetul nu este aprobat, în timp ce Musk a susținut miercuri seară că are un sprijin larg din partea investitorilor. 

De asemenea, este posibil să apară noi procese din cauza votului, ceea ce ar prelungi bătălia juridică. Acționarii au aprobat, de asemenea, mutarea sediului Tesla din Delaware în Texas, ceea ce ar putea complica și mai mult eventualele contestații.

După ce Musk a anunțat rezultatul pe X (Twitter), acțiunile companiei au înregistrat o creștere de 3%. Pachetul îi oferă acestuia drepturi asupra a aproximativ 300 de milioane de acțiuni, adică o participație de aproximativ 10% din firmă.

Tesla a conceput inițial pachetul de plată al lui Musk în 2017, stabilind condițiile pentru ca directorul general să primească 12 tranșe diferite de opțiuni de acțiuni, în funcție de atingerea anumitor obiective de către companie. Acționarii au aprobat acest pachet cu o marjă largă în 2018, dar un investitor a intentat un proces, susținând că consiliul de administrație a fost indus în eroare și că pachetul a fost incorect.

Știrea în forma inițială: Potrivit Reuters, o persoană din interior a confirmat informațiile anunțate de Musk, mai multe fonduri de investiții și mici investitori optând pentru acordarea bonusului, cel mai mare din istorie, dar și pentru mutarea sediului social al companiei din Delaware în Texas. 

Consiliul de administrație a cerut reconfirmarea deciziei de către Adunarea Generală a Acționarilor Tesla, după ce un judecător din Delaware a decis că salariul lui Musk este indecent. Adunarea are loc joi (seara pe ora României), iar până la debutul acesteia acționarii își pot schimba opțiunea, iar votul este considerat preliminar.

Consiliul de administrație a explicat acționarilor că Musk merită bonusul salarial, deoarece a atins obiective ambițioase, iar veniturile sale vor juca un rol important pentru a-l menține pe Musk dedicat companiei Tesla. Câțiva dintre acționarii mari ai producătorului auto, printre care Fondul suveran de investiții al Norvegiei și cele mai mari fonduri de pensii din California, au declarat că vor vota împotriva bonusului, susținând că acesta este excesiv. 

Musk a avertizat că va dezvolta separat de Tesla produse de inteligență artificială și roboți, dacă nu reușește să obțină suficiente voturi pentru aprobare pachetului său salarial. 

Surse alternative: Reuters, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday