Ministerul Apărării Naționale a transmis, într-un comunicat de presă, că pe canalul pro-Kremlin Telegram/Rybar, a apărut o știre falsă conform căreia analiștii militari ruși ar avea informații că “au fost deja efectuate de mai multe ori zboruri de probă, în direcția regiunii Odesa – Insula Șerpilor, cu aeronave F-16 transferate Ucrainei de țări din NATO, de la baza aeriană Fetești, unde piloții ucraineni sunt antrenați”. Aceeași sursă, scrie MApN, transmite “oficial” că infrastructura NATO va fi folosită de avioanele de luptă F-16 transferate Ucrainei pentru a lovi Rusia.

“Este evident că așa-zisele <<informații oficiale>> transmise de canalul pro-Kremlin Telegram/Rybar sunt false. Aeronavele F-16 transferate din Regatul Țărilor de Jos în Baza 86 Aeriană Borcea sunt folosite pentru pregătirea piloților la Centrul de Instruire F-16 inaugurat în luna noiembrie 2023, unde sunt instruiți în prezent piloți militari români, nu ucraineni subliniază MApN.

MApN scrie că România și-a exprimat intenția de a instrui piloți străini la baza de la Fetești, în cadrul Summitului NATO de la Vilnius din 11 iulie 2023, însă acest lucru va fi făcut doar după îndeplinirea tuturor condițiilor necesare. În acest moment, se subliniază în comunicat, la Baza 86 Aeriană Borcea, aeronavele F-16 transferate de Forțele Aeriene Olandeze sunt utilizate doar în procesul de pregătire și instruire a piloților români de F-16 și nu pentru executarea unor misiuni de luptă.

MApN conchide prin a aminti populației că nu este pentru prima dată când pe canalele rusești de comunicare sunt publicate informații false privind aeronavele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday