Conform înțelegerii încheiate astăzi de Viktor Orban și Jens Stoltenberg, niciun militar din Ungaria nu va participa la planurile NATO de a oferi Ucrainei asistență și instruire în domeniul apărării și, totodată, Ungaria nu va fi forțată să aloce fonduri Ucrainei. “Mă bucur că, astăzi, premierul Viktor Orbán și cu mine am convenit asupra modalităților de neparticipare a Ungariei la sprijinul NATO pentru Ucraina. A confirmat că Ungaria va continua să își îndeplinească integral toate angajamentele asumate în cadrul NATO”, a declarat Secretarul General al NATO, la Budapesta.

“I-am cerut Secretarului General să clarifice faptul că toate acțiunile militare în afara teritoriului NATO pot fi doar de natură voluntară, în conformitate cu regulile NATO și cu tradițiile noastre. Ungaria a primit garanțiile de care aveam nevoie. Astăzi, ni s-a oferit garanția că, atunci când vine vorba de războiul ruso-ucrainean, când vine vorba de operațiuni militare în afara NATO, nu trebuie să participăm, și că Ungaria nu va furniza fonduri sau personal pentru acest război și nici teritoriul Ungariei nu va fi folosit pentru vreo implicare în acest război”, a declarat și premierul Viktor Orbán.

Toate deciziile NATO trebuie să fie aprobate prin consens unanim, ceea ce conferă drept de veto fiecărei țări membre. În conformitate cu tratatul coaliției, participanții sunt obligați să răspundă militar doar dacă are loc un atac armat împotriva unui aliat. Ucraina a solicitat în repetate rânduri să adere la NATO, dar nu poate adera la alianță în timp ce pe teritoriul său are loc un conflict activ. Cu toate acestea, țările NATO, inclusiv SUA, cel mai mare contribuabil al alianței, consideră în general că Moscova reprezintă o amenințare la adresa securității europene în cazul unei extinderi a conflictului în regiune.

Sub administrația Orban, Budapesta s-a distanțat de sprijinul ferm al alianței militare față de Ucraina, menținând relații relativ prietenoase cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Ungaria a părut din ce în ce mai mult ca o barieră în planurile NATO și UE, blocând sau opunându-se pachetelor de ajutor pentru Kiev și, totodată, sancțiunilor împotriva Moscovei.

Surse alternative: Politico, CNBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday