Comisia Europeană a anunțat că taxele pentru importurile din China vor fi introduse începând de pe 4 iulie și diferă de la producător la producător. Astfel, tarifele suplimentare pentru mașinile produse de BYD vor fi de 17,4%, pentru cele produse de Geely 20% și pentru cele fabricate de SAIC de 38,1%.

Măsura a fost adoptată deoarece producătorii chinezi beneficiază “în mare măsură de subvenții neloiale și reprezintă o amenințare de prejudiciu economic pentru producătorii de vehicule electrice din Europa”, reușind astfel să vândă mașini mai ieftine față de rivalii lor europeni și să intre mai ușor pe piața din UE. Comisia Europeană derulează o anchetă, dar a concluzionat provizoriu că lanțul valoric al vehiculelor electrice cu baterii (BEV) din China beneficiază de subvenții neloiale, ceea ce reprezintă o amenințare de prejudiciu economic pentru producătorii de vehicule elctrice din UE. 

Alți producători de vehicule electrice din China, care au cooperat la anchetă, dar care nu au fost incluși în eșantion, vor fi supuși următoarei taxe medii ponderate de 21%. Ceilalți producători de vehicule electrice din China care nu au cooperat la anchetă vor fi supuși taxe reziduale de 38,1%.

Financial Times scrie că noile tarife vor aduce anual miliarde de euro la bugetul UE, pe măsură ce vânzările de vehicule electrice chinezești vor crește în Europa. China este cel mai mare partener comercial al blocului comunitar și a exportat mașini electrice în UE în valoare de 10 miliarde de euro, în 2023, dublându-și cota de piață anul trecut, la 8%, potrivit analiștilor. 

Beijingul a avertizat că va riposta și a încercat să convingă majoritatea statelor din UE să se opună noilor tarife, care s-ar adăuga la taxele existente de 10% ale blocului comunitar. China aplică și ea un tarif de 15% pentru vehiculele electrice europene. 

Surse: Reuters, CNBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday