Conform unor oficiali citați de Financial Times sub protecția anonimatului, Comisia Europeană urmează ca miercuri să informeze producătorii de automobile că va aplica provizoriu taxe suplimentare de până la 25% pentru mașinile electrice produse în China, de luna viitoare. Măsura va fi luată în contextul în care producătorii chinezi de mașini electrice beneficiază de subvenții mult prea mari din partea guvernului de la Beijing, reușind astfel să vândă mașini mai ieftine față de rivalii lor europeni și să intre mai ușor pe piața din UE. 

Noile tarife vor aduce anual miliarde de euro la bugetul UE, pe măsură ce vânzările de vehicule electrice chinezești vor crește în Europa. China este cel mai mare partener comercial al blocului comunitar și a exportat mașini electrice în UE în valoare de 10 miliarde de euro, în 2023, dublându-și cota de piață anul trecut, la 8%, potrivit analiștilor. 

Beijingul a avertizat că va riposta și încearcă să convingă majoritatea statelor din UE să se opună noilor tarife, care s-ar adăuga la taxele existente de 10% ale blocului comunitar. China aplică și ea un tarif de 15% pentru vehiculele electrice europene. 

Tarifele suplimentare vor afecta producătorii chinezi, printre care BYD și SAIC, cât și companii precum Tesla, care au fabrici în China, dar și producătorii europeni care fabrică unele mașini în China, cum e cazul Dacia Spring. Germania, Suedia și Ungaria au anunțat deja că nu sunt de acord cu decizia UE și se tem de măsurile pe care le poate lua China. Oficialii UE spun că Berlinul a pus presiune pe Ursula von der Leyen pentru a renunța la aceste măsuri. 

Sursă: Financial Times

Foto: Jingaiping | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday