Germania va furniza Ucrainei noi sisteme de apărare antiaeriană Patriot, dar și o sută de rachete necesare pentru funcționare lor. Câteva zeci de rachete au ajuns în ultimele două zile în Ucraina.

Cancelarul german Olaf Scholz a transmis, în cadrul unei conferințe comune de presă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, că Germania va trimite Ucrainei, “în următoarele săptămâni și luni”, echipamente de apărare antiaeriană, în special o baterie Patriot, rachete și muniții.

Ministrul german al Apărării a anunțat, de asemenea, că împreună cu Danemarca, Olanda și Norvegia, Germania a livrat deja 32 de rachete pentru sistemele Patriot și că, în săptămânile următoare, vor fi furnizate alte 68. Biros Pistorius a amintit că a vizitat, recent, Odesa, și a spus că a văzut cu ochii lui “consecințele atacurilor cu rachete din partea Rusiei. După ce am văzut cât de critică este apărarea antiaeriană a Ucrainei pentru supraviețuirea țării, am plăcerea de a anunța livrarea unui număr semnificativ de rachete pentru sistemele Patriot”.

În cadrul unei conferințe cu țările care sprijină Ucraina, desfășurată la Berlin, reprezentanții ucraineni au cerut sprijin pentru reconstrucția țării după război. Zelenski a subliniat că Rusia a distrus suficiente linii de energie electrică cât să poată alimenta orașele Berlin și Munchen la un loc.

Citând estimările Băncii Mondiale, Scholz a subliniat că Ucraina ar putea avea nevoie de 500 de miliarde de dolari într-un deceniu. Cancelarul a punctat că firmele trebuie stimulate să investească în Ucraina, mai ales în sectoare cu potențial, ca energia din surse regenerabile, domeniul IT și producerea de medicamente.

Surse alternative: European Pravda, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday