Vladimir Putin a amenințat că Rusia poate amplasa rachete convenționale cu rază lungă de acțiune în proximitatea țărilor care au furnizat Ucrainei armament similar și i-au dat permisiunea să-l folosească pentru a lovi ținte militare din Rusia. Mai departe, el a avertizat Occidentul să “studieze și să ia în serios” doctrina nucleară a țării sale. Într-un discurs ulterior, a lansat un nou avertisment, acela că nu exclude modificări ale doctrinei, “dacă va fi cazul”.

Amenințările lui Putin au loc și în contextul în care Rusia încearcă să-și proiecteze puterea navală în întreaga lume. Mai concret, Ministerul Apărării a pregătit exerciții militare în Marea Caraibilor, potrivit unor declarații pentru presa occidentală făcute de oficiali americani. 

Joseph Moses, specialist în strategie militară la International Team for the Study of Security Verona, arată că “retorica președintelui rus rămâne foarte vagă”. Jeff Hawn, expert pe Rusia la London School of Economics, consideră că declarațiile sunt în mod intenționat vagi, pentru că Putin speră să influențeze opinia publică occidentală, permițând tuturor să-i interpreteze amenințările în funcție de propriile temeri.

Experții militari au explicat că amenințările lui Putin sunt greu de pus în practică. Federația Rusă ar putea strânge și mai mult colaborarea cu Belarusul sau să se orienteze către țările africane, unde “asistăm la îndepărtare de Europa și America”, a completat Moses. În acest sens, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a avut un turneu în țările din Africa Subsahariană, inclusiv în țări ca Burkina Faso sau Ciad. De asemenea, Rusia are încheiat un acord de cooperare în domeniul militar cu Congo. 

Veronika Poniscjakova, specialist în probleme de securitate internațională la Universitatea din Portsmouth, identifică Iranul și Coreea de Nord ca posibile destinații pentru armele rusești: “Rusia deja face livrări, într-un fel, dar nimeni nu vrea să vadă aceste țări cu și mai multe arme pentru a amenința Occidentul”. 

Capacitatea Rusiei de a trimite arme către țări din America Latină, ca Venezuela sau Cuba, este limitată, întrucât acestea recunosc SUA ca fiind puterea dominantă în regiune, a mai spus Hawn. În plus, președintele Lukașenko al Belarusului “se străduiește să nu se aventureze prea tare în drumul către un război contra Occidentului, chiar dacă pretinde că este 100% de partea lui Putin”, a completat el. 

Analiștii mai evaluează că este foarte puțin probabil ca Rusia să trimită în alte țări “armele sale bune”, dat fiind necesarul pentru a continua războiul din Ucraina. În schimb, ar putea trimite obuze pe care le are din abundență sau rachete de croazieră și drone, pentru care are o rată mare de producție. Poniscjakova încheie prin a spune că Putin s-a simțit obligat să dea un răspuns la anunțurile țărilor occidentale, care au permis Ucrainei să folosească diverse tipuri de armament pentru a lovi ținte militare din Rusia. 

Analiza integrală la France24

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday