“Prim-ministra a fost lovită vineri seară în piața Kultorvet din Copenhaga de un bărbat care a fost ulterior arestat. Aceasta este șocată de incident”, a transmis biroul premierului într-un comunicat, fără a oferi mai multe detalii. Poliția a confirmat că a arestat un bărbat și că investighează incidentul, dar a refuzat să facă mai multe precizări.

Nu este clar cum a fost lovită Mette Frederiksen, dar doi martori, citați de presa locală, spun că “un bărbat a venit din direcția opusă și a lovit-o sau a împins-o puternic în umăr, dezechilibrând-o, dar aceasta nu a căzut la pământ. Ulterior, prim-ministrul a luat loc într-o cafenea”.

Ministrul danez al Mediului a declarat că Mette Frederiksen “este, bineînțeles, șocată de acest atac. Trebuie să spun că ne cutremură pe toți cei care îi suntem apropiați”. Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, s-a declarat “profund șocată” de acest incident, pe care l-a numit “josnic și împotriva a tot ceea ce credem și pentru care luptăm în Europa”. 

Incidentul are loc într-un context tensionat, la câteva zile după ce un politician german de extremă dreapta a fost atacat cu un cuțit și la câteva săptămâni după ce prim-ministrul Slovaciei a supraviețuit unei tentative de asasinat.

Surse alternative: BBC, DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday