Sâmbătă, UPDATE ora 11:35. Ministerul Sănătății a transmis o actualizare legată de starea de sănătate a persoanelor rănite în explozia de la magazinul Dedeman. În privința celor trei persoane internate la Spitalul Județean de Urgență din Iași, doi sunt intubați, una în stare gravă și alta în stare generală staționară. Al treilea pacient, internat la ATI, are o evoluție favorabilă.

Legat de cei doi pacienți internați la Spitalul Floreasca din București, aceștia sunt intubați și sunt în stare gravă, cu căile respiratorii afectate. Privitor la cele două persoane internate la Spitalul Județean din Botoșani, ele au o evoluție favorabilă și sunt în stare bună.

Vineri, UPDATE 17:00: IGSU a transmis că opt persoane rănite în explozie au fost externate. Din celelalte șapte, trei sunt internate la spitale din Iași, două la București și două au rămas la UPU Botoșani pentru supraveghere.

UPDATE, ora 15:00: Reprezentanții Dedeman au transmis, într-un comunicat, că “în momentul exploziei, o firmă externă autorizată desfășura lucrări la sistemul de alimentare cu gaz al magazinului. Autoritățile investighează circumstanțele în care aceste lucrări ar putea fi asociate cu producerea exploziei.”

De asemenea, au subliniat că “magazinul respecta toate normele de siguranță, având toate autorizațiile și avizele necesare din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență, iar funcționarea corectă a instalațiilor de protecție la incendiu a contribuit la limitarea proporțiilor acestui incident.”

Între timp, au apărut și înregistrări video ale momentului exploziei, surprinse de o cameră de supraveghere de la o clădire învecinată.

UPDATE, ora 14:15: Șefa UPU SMURD Brăila a transmis la Digi24 că la unitatea de primiri urgențe au ajuns în total 15 persoane, inclusiv un minor. Unul dintre pacienți s-a deplasat singur la spital.

UPDATE, ora 12:40: Planul Roșu de Intervenție a fost dezactivat. În urma misiunilor de căutare, salvatorii nu au identificat alte persoane surprinse.

UPDATE, ora 12:20: Ministerul Sănătății a transmis că până în momentul de față s-au înregistrat 13 victime, “dintre care 4 în stare gravă, doi dintre pacienți fiind intubați. Pacienții prezintă arsuri de diferite grade într-o proporție de 10-15%, localizate în partea superioară a corpului. Doi dintre pacienții aflați în stare gravă vor fi transportați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sfântul Spiridon din Iași, iar doi la Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca), pe cale aeriană, transportul fiind asigurat de DSU“.

UPDATE, ora 12:00. Potrivit noului bilanț, au rezultat 13 victime, 12 dintre acestea salvate de pompieri, plus o persoană care s-a prezentat singură la Unitatea de Primiri Urgențe, a transmis IGSU. Un bărbat intubat, ventilat mecanic, a fost preluat de elicopterul SMURD și transportat la spital.

La fața locului continuă căutările.

UPDATE, ora 11.10. Potrivit ministrului Sănătății, din cele 12 persoane rănite, toți angajați ai magazinului, patru au arsuri de gradul I și II, pe 10-15% din suprafața corpului, iar una este în stare gravă, intubată. Raed Arafat, șeful DSU, a declarat că au fost trimise patru elicoptere SMURD, inclusiv aeronava Black Hawk, iar avionul SMURD este pregătit să aducă victimele la București. Restul victimelor sunt conștiente și cooperante.

Potrivit IGSU, 110 persoane, clienți și angajați s-au autoevacuat după explozie. Au fost constituite echipe de căutare salvare, care verifică dacă există și alte persoane rămase blocate.

UPDATE, ora 10:55: Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani, a declarat într-o intervenție telefonică la A3, că “din informațiile pe care le am, sunt 10 victime, care au fost transportate la spital. Nu avem persoane decedate. Victimele au arsuri de diferite grade. Înțeleg că a fost o defecțiune la rețeaua de alimentare cu gaze. Cei răniți sunt angajați ai magazinului“.

Știrea în formă inițială: IGSU a transmis că explozia de la un magazin de bricolaj din municipiul Botoșani a fost urmată de incendiu. Având în vedere numărul persoanelor implicate, a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Pentru eficientizarea misiunii de răspuns, la fața locului, au fost alocate 2 autospeciale de stingere, 1 autospecială transport personal victime multiple, 2 ambulanțe SMURD și 1 unitate de terapie intensivă mobilă“, a precizat IGSU. Traficul din zonă a fost restricționat.

Știrea se actualizează pe măsură ce sunt disponibile noi informații

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday