Președintele Emmanuel Macron a specificat că administrația franceză și cea ucraineană vor încheia, vineri, un acord de cooperare. Obiectivul este ca piloții să poată fi pregătiți “din vara aceasta, timp de cinci, șase luni” iar aeronavele să fie trimise “până la sfârșitul anului”. Numărul de aeronave nu a fost încă stabilit.

Avioanele multirol Mirage 2000-5, de generația a patra și cu un singur motor, au intrat în serviciu în 1984. Până acum, au fost produse circa 600, iar jumătate au fost exportate în șapte țări, Brazilia, Egipt, Grecia, India, Peru, Qatar și Emiratele Arabe Unite, și în Taiwan.

Anunțul lui Macron a venit la finalul evenimentelor organizate pentru comemorarea Zilei Z, în care aliații au debarcat în Normandia, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. La comemorare a participat și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. 

Președintele francez a recunoscut că situația este dificilă și a subliniat că nu dorește o escaladare a războiului. A adăugat că pacea trebuie să vină prin negociere și aceasta nu poate fi atinsă dacă Ucraina va capitula.

Surse alternative: France24, BFMTV

Foto: Yeuperng | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday