Armata israeliană (IDF) a transmis că avioanele sale militare au efectuat un “atac precis asupra unui complex Hamas încorporat în interiorul unei școli ONU din tabăra de refugiați Nuseirat”, care se află în centrul Fâșiei Gaza. Partea israeliană susține că au fost uciși militanți implicați în atacurile Hamas de pe teritoriul Israelului, din 7 octombrie 2023, și că înainte de atac au fost luate măsuri pentru a limita riscurile asupra civililor, fără a detalia. 

În schimb, coordonatorul biroului de presă al Hamas spune că, de fapt, și-au pierdut viața 27 de civili, care căutau adăpost din calea războiului. El a declarat că Israel se folosește de teme false pentru a justifica “o crimă brutală” pe care a comis-o. Niciunul din cele două bilanțuri prezentate nu a putut fi verificat din surse independente.

Anterior, IDF a declarat că “a preluat controlul operațional” asupra zonelor estice ale taberei de refugiați Bureij și a orașului Deir al-Balah din centrul Gazei, ambele fiind situate în apropiere de tabăra Nuseirat.

Israel a informat că nu-și va opri operațiunile militare pe durata negocierilor privind un acord de încetare a focului. Săptămâna trecută, președintele american Joe Biden a prezentat o astfel de propunere, despre care a afirmat că aparține Israelului. Ca reacție, liderul biroului politic al Hamas a răspuns că gruparea va cere o încetare permanentă a focului și retragerea tuturor militarilor israelieni din Fâșia Gaza.

Israel și Hamas au încheiat un armistițiu de șapte zile, la final de noiembrie, dar alte încercări de acest fel au eșuat. Hamas insistă asupra unei încetări permanente a focului, în timp ce Israelul “este pregătit pentru discuții” doar în cazul unor pauze temporare.

Surse alternative: Reuters, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday