“Occidentul crede că Rusia nu va folosi niciodată armele nucleare. Avem o doctrină nucleară ce prevede că dacă acțiunile cuiva ne amenință suveranitatea și integritatea teritorială, putem lua în considerare toate mijloacele pe care le avem la dispoziție. Acest lucru nu trebuie tratat cu superficialitate”, a spus Putin, la o întâlnire cu editorii seniori de presă, ținută în noul sediu al Gazprom din Sankt Petersburg.

El a vorbit mult despre desfășurarea de rachete occidentale în Ucraina și despre permisiunea parțială acordată de un număr de state, inslusiv SUA, Franța și Marea Britanie, de a lovi teritoriul rus aflat în proximitatea orașului ucrainean Harkov. El a intrat în detalii legate de tipurile de rachete folosite, menționând în mod special ATACMS și sistemele de rachete britanice și franceze SCALP. Deși a susținut că Rusia poate intercepta astfel de rachete, Putin a spus că permisiunea acordată Ucrainei să lovească teritoriul rus cu arme din ce în ce mai puternice este o escaladare gravă. “Dacă vom considera că aceste țări sunt atrase într-un război împotriva Federației Ruse, atunci ne rezervăm dreptul de a acționa în același mod. Dar asta ar fi o cale către probleme foarte grave”, a mai spus Putin. Fără a intra în detalii, președintele rus a spus că Moscova are în vedere desfășurarea de rachete similare, convenționale, cu rază lungă de acțiune, suficient de aproape pentru a lovi statele care au permis Ucrainei să lovească teritoriul Rusiei cu astfel de rachete.

Delarația sa a fost suficient de neclară pentru ca jurnaliștii să nu poată înțelege dacă Rusia va ataca direct statele care furnizează armament Ucrainei (de exemplu din Kaliningrad asupra Poloniei) sau dacă ar urma să furnizeze astfel de rachete altor state, de exemplu Coreei de Nord, pentru a ataca Coreea de Sud. Putin a părut să ignore faptul că SUA nu au permis Ucrainei să folosească rachetele ATACMS împotriva teritoriului rus, nici chiar în cazul Harkov, ci doar muniții HIMARS cu rază de până la 40-60 km.

Imediat după aceea, liderul rus a spus că “e o nebunie să crezi că Rusia vrea să atace NATO”, deși țările care furnizează rachete cu rază lungă Ucrainei sunt toate țări NATO.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday