Un grup de cercetători de la Institutul Francis Crick și University College London din Marea Britanie a descoperit tulburarea genetică la 95% din pacienții cu boli inflamatorii intestinale monitorizați în cadrul analizei. Mai concret, gena controlează citokinele (substanțe chimice) emise de un anumit tip de globule albe din sânge, denumite macrofage. Anomalia face ca globulele “să inunde” mucoasa intestinelor și să elibereze citokine, care duc la inflamații severe. Rezultatele au fost publicate în revista științifică Nature.

De obicei, inflamațiile apar ca răspuns natural al organismului la infecții, însă dacă durează prea mult sau sunt prea intense, ele pot avea consecințe asupra sănătății, cum ar fi apariția bolilor BII, explică BBC. Cele mai frecvente sunt boala Crohn și colita ulcerativă, iar acestea afectează circa jumătate de milion de oameni doar în Marea Britanie. Cel mai adesea, ele sunt descoperite la adolescenți și tineri.

Oamenii de știință au observat că unele medicamente și-au dovedit eficiența în tratarea inflamațiilor excesive, dar în studiile de laborator. Medicamentele sunt din clasa inhibitorii MEK, autorizați pentru boli neinflamatorii ca neurofibromatoza (apariția de tumori benigne). Inhibitorii respectivi blochează proteinele denumite MEK1 și MEK2, proces care poate împiedica dezvoltarea celulelor canceroase și le poate ucide, explică Institutul american pentru Cancer.

Mai departe, este nevoie de teste pe pacienți, pentru a descoperi cum pot tratamentele să vizeze doar celulele macrofage și, totodată, să nu le afecteze capacitatea de acțiune în cazul unei infecții. 

Sursă: BBC

Foto: Rafael Fores | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday