Ben Sowter, vicepreședinte senior al Quacquarelli Symonds (QS), care se ocupă de clasamentul anual al celor mai bune universități din lume, a declarat că învățământul superior începe să își piardă echilibrul în ceea ce privește raportul profesori – studenți, situația pieței muncii și reputația academică, din cauza schim

“Efectele combinate riscă să ducă învățământul superior britanic către un declin ireversibil”, a afirmat acesta, adăugând că peste 50 de universități au anunțat reducerea personalului. El a explicat că, pe măsură ce scad numărul de înscrieri, dar și de angajați, universitățile care depind de studenții internaționali se confruntă cu dificultăți financiare din ce în ce mai mari, iar unele pot fi forțate să se închidă.

În clasamentul anual, 52 din 90 de universități au coborât, față de 20 care au ocupat poziții mai înalte. Universitatea din Londra (UCL) s-a menținut pe locul nouă, iar Imperial College London a trecut pe locul doi în lume, depășind Oxford și Harvard, dar nu și Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Profesorul Hugh Brady, președintele Imperial College London, a spus că este fantastic faptul că patru universități din UK se află în top 10, dar această performanță ar putea fi pusă în pericol de politicile guvernamentale care au înghețat nivelul taxelor de școlarizare pentru studenții britanici, din 2016, dar a decis restricționarea vizelor pentru studenți și modificarea vizelor în baza cărora absolvenții străini puteau rămâne în țară să lucreze doi ani.

Luna trecută, Elizabeth Kiss, directoarea unui fond care finanțează bursele la Universitatea Oxford, a avertizat că planurile guvernului reprezintă “un risc grav pentru universități și pentru țară”.

Clasamentul mondial QS analizează 1.500 de universități din peste 100 de țări pe baza rezultatelor cercetărilor, a predării și a formării absolvenților pentru piața muncii. 

Sursă: The Guardian 

Foto: captură topuniversities.com, Alexirina27000 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday