Procesul a fost pornit de un inginer american de origine palestiniană, Ferras Hamad, care a făcut timp de trei ani parte din echipa însărcinată cu algoritmii Meta. Acesta a dat compania în judecată, la o instanță din California, pentru discriminare și concediere abuzivă. 

Concret, acuză că un scurt videoclip postat de un fotoreporter palestinian a fost clasificat greșit drept prezentând conținut pornografic, deși în el era prezentată o clădire distrusă în Gaza. Angajatul concediat s-a implicat în rezolvarea problemei, întrucât astfel de acțiuni se aflau în atribuțiile sale de serviciu, dar la scurt timp, un reprezentant Meta i-ar fi spus “că face obiectul unei investigații”. Ulterior fostul angajat a depus plângere de discriminare și câteva zile mai târziu a fost concediat. Compania a motivat că a decis să-l concedieze pe angajat deoarece se cunoștea cu fotoreporterul respectiv, iar regulamentul interzice angajaților să soluționeze problemele unor persoane cunoscute. 

În plângerea depusă la instanță, fostul angajat a acuzat Meta de “părtinire împotriva palestinienilor”, acuzând, totodată, compania a șters plângerile interne transmise de către mai mulți angajați care vizau problema ștergerii postărilor cu victimele din Gaza. Afirmațiile fostului angajat, scrie Reuters, reflectă criticile pe care grupurile pentru drepturile omului le-au formulat cu privire la modul în cate Meta moderează conținutul postat pe platformele sale despre Israel și teritoriile palestiniene. 

De la izbucnirea războiului, în octombrie anul trecut, Meta s-a confruntat cu numeroase acuzații conform cărora a suprimat posibilitatea exprimării sprijinului pentru palestinienii care trăiesc în zonele de război. Aproape 200 de angajați Meta au exprimat îngrijorări similare într-o scrisoare deschisă către directorul executiv Mark Zuckerberg, la începutul acestui an.

Sursă: Reuters

Foto: Wrightstudio | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday