Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea unor măsuri preventive, față de un număr de 4 persoane. Astfel, a fost reținut Vali Mitruș, șeful Biroului pentru Imigrări al Județului Caraș-Severin, iar doi funcționari din subordinea sa, Andrei Cătălin Huniadi și Cristian-Arthur Oncică, au fost puși sub control judiciar, alături de administratorul (nenumit) unei societăți comerciale.

Concret, explică procurorii, între 2022 – 2023, cei trei funcționari ai Ministerului de Interne au primit de la mai mulți oameni de afaceri, implicați în activități de migrație ilegală, sume de bani cuprinse între 2.100 lei și 22.000 euro și alte foloase necuvenite, pentru emiterea avizelor de muncă și prelungirea nelegală a dreptului de ședere în România în cazul a peste 1.137 cetățeni străini, majoritatea din Pakistan și Bangladesh (peste 80%), dar și din Sri Lanka, India, Nepal și Sudan.

“După emiterea avizelor de muncă, o parte dintre cetățenii străini, care ar fi intrat în țară, ar fi fost preluați de reprezentanții societăților pentru care ar fi fost eliberate documentele respective, cazați fără forme legale în diferite locații și plasați în mod nelegal pentru a munci la alte societăți. Ceilalți ar fi fost preluați direct de persoane care ar fi făcut parte din rețelele de traficanți de migranți și călăuziți spre state din Vestul Europei, trecând ilegal frontiera de stat a României”, arată DNA.

Reamintim, DIICOT anunța ieri destructurarea unei rețele de migrație. Procurorii explicau că un fost angajat al MAI a inițiat și constituit un grup infracțional organizat prin intermediul mai multor firme, dintre care unele erau controlate de un alt suspect – colonel în rezervă, prin care introducea în țară migranți cu vize de muncă, dar în scopul real de a le facilita trecerea către țări din spațiul Schengen. În intervalul 2022 – iunie 2024, gruparea formată din cel puțin 37 de suspecți, cetățeni români și străini și 7 grupuri de firme însumând 31 de societăți comerciale cu sediile în Caraș-Severin, Timiș și Arad, “a acționat pe teritoriul României, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți (…) generând astfel o stare de pericol la adresa securității naționale ca urmare a favorizării pătrunderii pe teritoriul României a unor cetățeni străini cu potențial risc terorist”.

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday