Președintele american a declarat, într-un interviu pentru revista Time, că “există toate motivele ca oamenii să tragă concluzia“ că prim-ministrul Israelului încearcă din răsputeri să prelungească operațiunile împotriva Hamas, pentru a rămâne la putere. Atât în Israel, cât și în SUA, opinia generală este că Netanyahu este conștient de faptul că finalul conflictului ar putea duce la înlăturarea sa din funcție, mai ales după declanșarea investigațiilor privind faptul că au existat indicii privind pregătirea atacului Hamas din 7 octombrie, dar și a celei legate de răspunsul lent din partea armatei israeliene, scrie The New York Times.

Interviul a fost realizat pe 28 mai, cu trei zile înainte ca Biden să anunțe că Israel a înaintat Hamas, prin intermediul Qatarului, un plan de încetare a focului, în schimbul eliberării ostaticilor israelieni. Decizia lui Biden de a prezenta în spațiul public propunerea poate fi înțeleasă ca un efort clar de a-l pune pe Netanyahu “în fața faptului împlinit”. Premierul israelian a părut chiar că încearcă să se limiteze de anumite prevederi, relatează publicația americană.

Biden a dat vina pe Hamas pentru declanșarea războiului și pentru faptul că nu s-a ajuns la un acord de încetare a focului. Președintele american a spus că este “incert” dacă forțele israeliene au comis crime de război în Gaza, dar a respins acuzațiile conform cărora Israelul folosește înfometarea civililor ca formă de război. Biden a mai adăugat că Israelul a făcut ”greșeala” de a duce o campanie în Gaza în moduri distructive, similare cu invaziile americane din Afganistan și Irak, care a dus la “războaie fără sfârșit”. 

Tensiunile dintre Biden și Netanyahu sunt evidente de luni de zile, mai scrie NY Times, deoarece premierul a refuzat apelurile din partea SUA ca Israel să permită livrarea unor cantități mai mari de ajutoare umanitare pentru palestinieni și să facă un plan pentru relocarea și găzduirea a sute de mii de oameni strămutați din Rafah. 

Biden a refuzat să se pronunțe dacă Israel pune obstacole în calea încheierii unui acord cu Arabia Saudită, prin care țara arabă ar recunoaște oficial Israelul, în schimbul ajutorului pentru dezvoltarea industriei sale nucleare și a eforturilor israeliene de a susține crearea unui stat palestinian independent. Netanyahu a declarat, anterior, că nu susține soluția celor două state.

Surse alternative: The New York Times, Politico

Foto: Facebook/President Joe Biden, Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday