Microsoft susține că o rețea de grupări afiliate Rusiei desfășoară campanii de dezinformare împotriva Franței, a președintelui Emmanuel Macron, a Comitetului Olimpic Internațional (CIO) și a Jocurilor Olimpice de la Paris, eveniment care va începe peste mai puțin de 80 de zile. Rusia a fost interzisă de la Jocurile Olimpice din 2024, deși un număr mic de sportivi ruși pot concura.

Un videoclip care folosește inteligența artificială pentru a reproduce vocea lui Tom Cruise, care a apărut pe Telegram încă de anul trecut și care se numește Olympics Has Fallen, prezintă un scenariu defăimător la adresa CIO.  Realizat sub forma unui documentar, al cărui titlu face referire la filmul de acțiune cu Gerard Butler, Olympus Has Fallen apare ca fiind produs de Netflix, deși acest lucru nu este adevărat, și este promovat cu recenzii false de cinci stele de la New York Times și BBC.

Videoclipul este realizat de o grupare afiliată Kremlinului, numită Storm-1679, care în trecut a păcălit actori americani, precum Elijah Wood, să înregistreze mesaje pe Cameo, un site web de unde oamenii pot plăti celebritățile pentru mesaje video personalizate, care au fost apoi transformate în propagandă anti-ucraineană.

În ultimul an, gruparea Storm-1679 a desfășurat o campanie de defăimare a Jocurilor Olimpice de la Paris. A realizat videoclipuri prin care încearcă să inducă faptul că în timpul competițiilor vor avea loc violențe. De asemenea, a publicat mai multe știri false conform cărora locuitorii din Paris au încheiat polițe de asigurare pentru locuințe, de teama unor atacuri teroriste, iar un sfert dintre cei care au cumpărat bilete le-au returnat din același motiv.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday