Informația a fost furnizată de către viceprim-ministrul ucrainean Irina Vereshchuk, care a postat o fotografie a presupusului sistem de rachete S-300 în flăcări pe pagina sa de Facebook, împreună cum mesajul: “Arde frumos. Este un S-300 rusesc. Pe teritoriul rusesc. Primele zile după ce am primit permisiunea de a folosi arme occidentale pe teritoriul inamic”.

Atacul a avut loc la doar câteva zile după ce Ucraina a primit permisiunea SUA de a folosi armament american pentru atacuri limitate pe teritoriul Rusiei. De asemenea, Ucraina a primit permisiuni similare din partea mai multor state occidentale, cum ar fi Olanda, Danemarca, Franța și Germania. 

Ucrainenii nu au detaliat dacă armamentul folosit în acest atac este furnizat de SUA. Totuși, ISW scrie că, cel mai probabil, au folosit HIMARS – Imaginile geolocalizate publicate la 3 iunie arată două lansatoare distruse și un post de comandă avariat al unui sistem rusesc de apărare antiaeriană S-300/400 pe un câmp la nord de orașul Belgorod. Surse rusești au speculat pe scară largă că forțele ucrainene au folosit HIMARS furnizate de SUA, dar oficialii ucraineni nu au comentat încă atacul”, se arată în analiza zilnică a ISW.

Potrivit estimărilor ISW, sistemul de apărare antiaeriană S-300/400 se afla la aproximativ 60 de kilometri de linia frontului din nordul regiunii Harkov și la peste 80 de kilometri de orașul Harkov, “ceea ce se încadrează în raza de acțiune a HIMARS, dar depășește raza de acțiune a altor sisteme de rachete cu rază lungă (MLRS) pe care forțele ucrainene le-ar fi putut folosi pentru a efectua lovituri în regiunea Belgorod”. Este cunoscut faptul că Administrația Biden nu le-a permis încă ucrainenilor să atace teritoriul Rusiei cu sistemele ATACMS, rachete ce au o rază de până la 300 de km, ci doar muniții cu rază scurtă.

Surse: CNN, ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday