Ministrul de Interne al Poloniei, Tomasz Siemoniak, a transmis într-o conferință de presă că zece dintre cei arestați din decembrie și până acum au fost implicați direct în planificarea diferitelor operațiuni de sabotaj, cum ar fi incendierile. Cei implicați erau cetățeni polonezi, bieloruși și ucraineni și au acționat în toată Polonia. 

De exemplu, un polonez a fost arestat în aprilie, sub acuzația de spionaj pentru serviciile de informații militare ale Rusiei, într-un complot ce ar fi vizat asasinarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, conform procurorilor polonezi. Bărbatul a încercat să obțină fotografii cu vehicule militare care trec granița cu Ucraina, iar alături de el au acționat alte trei persoane care au declanșat numeroase incendii la ordinul Moscovei. 

Un alt incident de acest fel a fost dejucat luna trecută, un ucrainean și un belarus fiind acuzați că au fost făcut parte dintr-un grup de spionaj rusesc care pregătea acte de sabotaj feroviar în Polonia, în 2023, și au monitorizat rutele feroviare utilizate pentru transportul de arme și ajutor umanitar destinate Ucrainei.

Ministrul de Interne a spus că actele de sabotaj par a face parte dintr-un plan mai larg, care include și atacuri cibernetice, dar și încurajarea migranților din Belarus să treacă în Polonia și să pună astfel presiune pe securitatea țării, care este un important sprijin pentru Ucraina încă din momentul în care Rusia și-a început invazia. 

Sursă: AP News 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday