Cincisprezece persoane, între ei reprezentanți ai administrației centrale, ai marilor companii, ai sindicatelor, dar și economiști, au explicat pentru Reuters că, în lupta pentru a deveni un centru global de producție, India se lovește de legislația restrictivă în domeniul muncii, de dificultăți în privința achiziției de terenuri și de un regim tarifar ineficient. De aceea, doi oficiali guvernamentali au declarat că una din măsurile fiscale va viza condițiile de angajare, o alta privește acordarea de subvenții în diferite sectoare de producție, iar o alta va reduce tarifele de import pentru principalele materii prime importate. 

Economia Indiei are cea mai rapidă rată de creștere dintre cele mai importante la nivel mondial, conform datelor citate de Reuters. Josh Felman, fost șef de birou pentru India la FMI, arată că țara are dificultăți în a asigura suficiente locuri de muncă, astfel că acum mizează pe creșterea producție. New Delhi a încheiat contracte cu mari companii, ca Google sau Apple, însă 3% din producția globală de bunuri are loc în India, față de 24% în China, arată datele Băncii Mondiale. Ținta guvernului este ca ponderea să crească până la 5% în 2030 și până la 10% în 2047, potrivit unui document intern văzut de agenția de presă.

Spre deosebire de India, China a facilitat achiziționarea de terenuri pentru investitorii din industrie și are regiuni speciale de investiții, de-a lungul coastei sale sud-estice. În 2009, Narendra Modi a promovat o lege de înființare a unei zone speciale pentru investiții, în statul său natal Gujarant, și, de când a ajuns prim-ministru, a subliniat importanța acestora. 

În ceea ce privește firmele cu peste o sută de angajați, acestea au nevoie de aprobarea guvernelor din statele unde sunt prezente, pentru a face concedieri sau angajări. Această prevedere împiedică companiile să se adapteze la cerere, potrivit unui avocat din orașul Bangaluru. Parlamentul a înaintat o lege pentru ridicarea pragului la trei sute de angajați. 

În ceea ce privește tariful mediu de import, impus de India membrilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), acesta a fost de 18,1% în 2022, față de 7,5% pentru China, potrivit ultimelor date ale OMC.

Exit poll-urile arată că partidul naționalist hindus condus de Modi, BJP, va obține o largă majoritate în parlamentul indian. Rezultatele finale vor fi anunțate marți. 

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday