CNN observă că Vladimir Putin realizează acum ceea ce îi cerea liderul mercenarilor Wagner, în urmă cu un an, înainte de rebeliunea acestora terminată brusc și de strania prăbușire a avionului în care s-a aflat cel supranumit “Bucătarul lui Putin”.

Înlăturarea ministrului Apărării, Serghei Șoigu, a fost urmată de arestarea a cinci dintre înalții funcționari din Ministerul Apărării, iar “asta este în mod clar mai mult decât o împrospătare a cadrelor, mai ales în Rusia lui Vladimir Putin”, comentează CNN.

“Momentul este la fel de ciudat ca și arestările și remanierea în sine – după mai bine de doi ani de eșecuri pe câmpul de luptă din Ucraina, Rusia acum pare a câștiga teren, avansând în Donbas în timp ce a deschis un nou front în Harkov. Deci întrebarea care se pune acum este de ce să zdruncini în acest moment tocmai ministerul responsabil de aceste succese?”

Analiștii militari au explicat pentru CNN că Ministerul rus al Apărării este unul dintre cele mai corupte instituții, iar toată lumea știe asta. Dar, ceea ce face Putin acum este “un joc policentric foarte complex”.

Înainte de moartea sa, Evgheni Prigojin și-a exprimat deschis disprețul față de Șoigu și conducerea Armatei Ruse, acuzându-i de corupție și incompetență. Dar prin rebeliunea sa, el l-a pus pe președinte într-o poziție delicată, pentru că i-a contestat autoritatea. Putin l-a numit apoi pe Prigojin trădător, i-a luat averea, iar apoi acesta a murit odată cu cei mai apropiați comandanți Wagner. Ulterior, nimeni nu a mai vorbit despre achizițiile ineficiente de armament, sau despre faptul că invazia Ucrainei a fost o greșeală, pentru că Putin a vrut să arate că rebeliunea lui Prigojin nu va produce nicio reacție. Dacă ar fi facut altceva, el și-ar fi decredibilizat autoritatea și propira puterea în fața poporului rus, mai arată analiza CNN.

“Este probabil că Putin a preferat să facă schimbările de la Ministerul Apărării după alegerile prezidențiale din martie. (…) Odată cu instalarea unui economist civil ca nou ministru al apărării, el a semnalat că dorește ca ministerul, cu bugetul său uriaș, să-și procure armament mai rapid și mai economic”, în condițiile în care bugetul militar depășește acum cheltuielile sociale ale Federației Ruse.

“Putin rămâne concentrat pe câștigarea războiului din Ucraina, iar schimbările recente de la Apărare arată că acesta va fi nemilos pentru atingerea obiectivului său, chiar dacă asta presupune redistribuirea celor care l-au susținut”, mai artă CNN.

Analiza integrală pe CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday