Deși creșterea impozitării în Rusia abia se conturează, Vladimir Putin a făcut referire la aceasta înainte de alegerile prezidențiale, pe care le-a câștigat totuși fără probleme. Asta pentru că “reforma fiscală” preconizată nu ar trebui să-i afecteze direct pe rușii de rând, ci doar companiile și pe cei care au un venit considerat mare. 

Sky News observă că sistemul fiscal al Rusiei a fost unul relativ stabil în ultimii 20 de ani, grație veniturilor din petrol și gaze, care susțin cea mai mare parte a bugetului federal. Acest lucru i-a adus popularitate lui Putin, care a renunțat în 2001 la un sistem sofisticat și greu de înțeles, afectat de evaziune fiscală. 

Astfel, toată lumea a plătit, timp de două decenii, o cotă unică de 13%. Din 2021, a majorat această cotă la 15%, dar numai pentru rușii considerați bogați, care au venituri anuale de peste 51 de mii de euro. Acum, ministrul de Finanțe a anunțat că “pragul de bogăție” va fi redus la 24 de mii de euro pe an, toți cei care câștigă peste această sumă urmând să plătească un impozit de 15%, iar pentru cei care au peste 51 de mii de euro, impozitul pe venit crește la 18%. Impozitul crește progresiv până la 22%, pentru rușii care au venituri de peste 500 de mii de euro pe an.

Totodată, impozitul pe profitul companiilor va fi majorat de la 20 la 25%. În total, asta ar trebui să aducă la bugetul federal circa 26 de miliarde de euro suplimentar, în condițiile în care o treime din acesta (sau 8% din PIB-ul Rusiei) este consumat de cheltuielile militare pentru războiul din Ucraina.

Potrivit Kremlinului, doar 3% din forța de muncă va fi afectată de aceste schimbări de taxe deși este foarte probabil ca majorarea taxelor pe companii să producă o majorare a prețurilor care va afecta oricum pe toată lumea. 

Sursă: Sky News 

Foto: Eevlva | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday