CNN observă că, la următorul miting de campanie, Donald Trump va avea calitatea de infractor condamnat. Una dintre nenumăratele necunoscute este însă când va relua fostul președinte campania electorală, după două luni în care a fost practic țintuit într-o sală de judecată.

“Verdictul de vinovăție pentru 34 de capete de acuzare – prima condamnare penală a unui fost președinte – a aterizat ca o bombă în peisajul politic american. Echipa lui Trump s-a așteptat la acest rezultat, pregătindu-și candidatul și susținătorii săi pentru o concluzie nefavorabilă și prezentând cazul ca fiind un show politic. Dar acum, că a sosit un verdict, în spatele fiecărei decizii se ascunde incertitudinea. Nimeni nu poate spune sigur cum vor răspunde alegătorii la acest moment istoric sau cum vor cântări condamnarea lui Trump față de alți factori decisivi în alegeri – părerea lor despre Biden, inflația sau controversa legată de dreptul la avort etc. Instinctul lui Trump de a ataca atunci când este înghesuit într-un colț pare că a pus stăpânire pe acesta”, mai arată CNN, cu referire la conferința de presă de vineri a fostului președinte, un moment în care acesta a amestecat atacuri dure la adresa judecătorului Juan Merchan, pe care l-a numit “diavol”, cu “versuri standard despre securitatea frontierei și administrarea țării de către Biden”.

Trump a continuat să susțină că Biden s-a aflat în spatele cazului de la New York, o afirmație pe care o repetă în mod regulat fără dovezi. Totuși, mai arată CNN, calendarul de campanie a lui Trump este deocamdată gol, fără evenimente publice viitoare anunțate, un program conceput pentru cazul că juriul ar fi deliberat pe termen nelimitat. Aceștia au luat însă decizia după mai puțin de două zile.

La sfârșitul săptămânii viitoare, Trump va începe o excursie de strângere de fonduri pe Coasta de Vest, cu opriri în California și Nevada.

CNN mai arată că fostul președinte va încerca probabil să folosească cazul Stormy Daniels, iar acesta “va continua să plutească peste întreg sezonul politic”. Avocații săi vor face apel și, deși Trump încă este sub un ordin care îi interzice să facă acuzații publice care ar pune în pericol martorii sau jurații (deja susținătorii săi proferează amenințări pe rețelele sociale), este de așteptat ca acesta să-și folosească în campanie problemele juridice, așa cum a tot făcut-o din 2023 încoace. “Acuzațiile au galvanizat efectiv alegătorii republicani în jurul candidaturii lui Trump la Casa Albă, ajutându-l să depășească concurența din alegerile primare”, mai arată CNN.

Apoi, judecătorul Merchan a stabilit data de 11 iulie pentru pronunțarea pedepsei, cu patru zile înainte ca republicanii să se adune în Milwaukee pentru a-l nominaliza oficial pe Trump la președinție. “Echipa juridică a fostului președinte este nehotărâtă dacă să îi ceară lui Merchan să mute data pronunțării sau, din contră, să facă din sentință un punct focal al mesajelor de la convenția republicană”.

Analiza CNN mai trece în revistă un număr de mesaje radicale date de republicani de top după condamnarea lui Trump, unii dintre ei, așa cum ar fi Marco Rubio sau JD Vance sperând să fie nominalizați ca vicepreședinți ai lui Trump.

Alții, mai moderați, așa cum ar fi Larry Hogan, fost guvernator din Maryland și candidat republican la Senat, care a cerut americanilor “să respecte verdictul și procesul legal”, riscă pur și simplu să fie eliminați. “Tocmai v-ați încheiat campania”, i-a răspuns lui Hogan Chris LaCivita, managerul de campanie al lui Trump.

Analiza integrală pe CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday