Produs de Pfizer, medicamentul Lorlatinib poate prelungi rata de supraviețuire pentru persoanele care suferă de o formă mai rară de cancer pulmonar, arată un studiu desfășurat în Australia, pe o perioadă de cinci ani. În cadrul acestuia, Lorlatinib a împiedicat răspândirea cancerului la 60% dintre pacienți, inclusiv la mai mult de jumătate dintre cei la care celule canceroase ajunseseră deja în creier, pe toată perioada de cinci ani a realizării studiului. 

La momentul publicării rezultatelor, cercetătorii nu au putut oferi un număr mediu de luni pe care pacienții l-au avut fără ca boala să se agraveze, dar este cert că o majoritate a lor înregistrează o stagnare a cancerului și, conform experților, este “cea mai lungă perioadă de supraviețuire raportată vreodată” pentru un tratament împotriva cancerului pulmonar.

Tratamentul este conceput pentru un subtip de cancer pulmonar, care prezintă o mutație specifică unei anumite gene și care este mai des întâlnit la persoanele mai tinere și la nefumători. Acesta este diagnosticat de regulă prea târziu pentru a mai fi tratat și reprezintă aproximativ 5% din categoria de cancer pulmonar. 

Anul trecut, Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire din UK (NICE) a respins utilizarea pe scară largă a medicamentului, din cauza lipsei de dovezi că acesta ar funcționa, dar alegerea ar putea fi revizuită curând, odată cu noile date înregistrate. 

Sursă: The Telegraph 

Sursă foto: Photo 125924995 © | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday