Producătorul american Nvidia este cel mai mare beneficiar al popularității în creștere a inteligenței artificiale, întrucât dezvoltatorii de chatboți și alte produse se bazează pe cipurile sale high-end pentru a-și alimenta și dezvolta rețelele. Compania aproape și-a triplat capitalizarea de piață în ultimul an, până la 2.680 de mii de miliarde de dolari. 

În schimb, Apple, care în ultimii patru ani a fost cea mai valoroasă companie de pe Wall Street, a fost întrecută la început de 2024 de Microsoft. Spre deosebire de Nvidia, Apple se confruntă cu o cerere slabă pentru telefoane, produsul său de bază, și cu o concurență strânsă în China, una din cele mai mari piețe din lume.

Brian Mulberry, manager de portofoliu de clienți la Zacks Investment Management, a explicat situația: “Este, cu siguranță, remarcabil că Apple a fost atât de dominantă pentru atât de mult timp, în special în ceea ce privește creșterea și inovația. Recent, însă, curba inovației Apple pare să se fi aplatizat, indicând o creștere viitoare mai lentă. Pe de altă parte, Nvidia a reușit să prindă val după val de creștere. Începând cu cererea pentru jocuri, apoi cu criptogramele și acum cu inteligența artificială, a reușit să alinieze perfect inovația cu cererea, iar acest lucru echivalează cu o creștere explozivă”.

Nvidia a înregistrat cea mai rapidă creștere de la o capitalizare de 1.000 de miliarde de dolari la 2.000 de miliarde, devansând ritmurile realizate de Amazon, Alphabet sau Saudi Aramco. În plus, a depășit constant așteptările analiștilor bursieri în privința veniturilor și profiturilor. 

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday