Joe Biden, președintele Statelor Unite, s-a adresat direct militanților Hamas și le-a cerut să facă “un pas înapoi. Ca cineva care a avut un angajament de o viață față de Israel, ca singurul președinte american care a mers vreodată în Israel pe timp de război, ca cineva care tocmai a trimis forțe speciale americane pentru a apăra direct Israelul, când a fost atacat de Iran, vă cer acest lucru. Gândiți-vă ce se va întâmpla dacă acest moment este pierdut”.

Planul care oferă “o foaie de parcurs” pentru încetarea focului, a fost înmânată Hamas de către o delegație qatareză. În primă fază, prevede încetarea completă a focului,  retragerea militarilor israelieni din zonele populate din Gaza și eliberarea unui număr de ostatici, femei, bătrâni și răniți, în schimbul a sute de deținuți palestinieni din închisorile israeliene. 

Etapa a doua, potrivit lui Biden, va cuprinde eliberarea tuturor celorlalți ostatici, inclusiv militarii de sex masculin. A treia fază prezintă un plan major de reconstrucție a Gazei. Pe parcursul discursului, președintele a recunoscut că, în lunile de război, “poporul palestinian a îndurat iadul. Prea mulți oameni au fost uciși”.

Negociatorii din partea Hamas au transmis, joi, că sunt pregătiți pentru un acord complet, dacă armata israeliană oprește războiul.

Într-o propunere anterioară, de la începutul anului, Israel a cerut eliberarea ostaticilor bolnavi, răniți sau în vârstă, în schimbul unei încetări a focului de șase zile, cu prevederea că acesta ar fi putut fi prelungită pentru livrarea de ajutoare în Fâșia Gaza. Acordul a căzut, luna aceasta, pe fondul intensificărilor atacurilor israeliene și a refuzului de a accepta o încetare permanentă a focului. 

Un oficial american a declarat, sub protecția anonimatului, că Jake Sullivan, consilierul american pentru Securitate Națională, se va întâlni, vineri, cu diplomați din 17 țări ai căror cetățeni sunt ținuți captivi de Hamas, încă din 7 octombrie anul trecut. 

Autoritățile sanitare din Fâșia Gaza estimează că peste 36 de mii de oameni și-au pierdut viața, în teritoriu, de la declanșarea războiului. În timpul atacurilor din 7 octombrie și în zilele următoare, militanții Hamas au provocat circa 1.200 de victime în Israel. 

Surse alternative: Reuters, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday