Toată presa americană citează oficiali anonimi ai Administrației Biden care spun că aceasta ar fi acordat deja Ucrainei permisiunea să folosească în mod limitat munițiile americane pentru atacuri de răspuns pe teritoriul Rusiei, dar numai în regiunea Harkov, aflată la graniță, și numai muniții cu rază scurtă (GMLRS – până la 40 de km în cazul celor lansate cu HIMARS), nu și ATACMS, rachete ce au o rază de până la 300 de km.

În schimb, rușii folosesc, inclusiv la Harkov, lansatoare S-300/400 cu rază de circa 70 km pentru bombardament la sol, fără ca ucrainenii să poată ținti aceste lansatoare altfel decât cu drone de fabricație proprie, care sunt mult mai ușor de interceptat. De exemplu, azi-noapte, Rusia a lovit cu cinci proiectile de acest fel un bloc de locuințe din orașul Harkov, fiind ucise cel puțin 4 persoane (6 sunt căutate încă), iar alte 25 rănite.

Russians hit Kharkiv with S-300/400 missiles at night: 4 killed, 25 injured

Anterior, analiștii militari au arătat că Armata Rusă folosește propriul teritoriu ca pe “un sanctuar”, de pe care poate lansa operațiuni și bombardamente, pentru că statele occidentale au interzis Ucrainei să folosească munițiile livrate pentru atacuri pe teritoriul Rusiei. Armata Ucraineană le poate folosi însă pe teritoriul propriu, ocupat de ruși, inclusiv pe cel ocupat în 2014.

Așa s-ar explica și faptul că, de câteva zile, Armata Ucraineană lovește cu ATACMS de exemplu cu succes ținte de pe teritoriul Crimeei (ocupate) dar nu a țintit Podul Kerci, care leagă peninsula de Rusia și a fost construit după invadarea acesteia, în 2014. Azi-noapte, Ucraina a bombardat, probabil tot cu ATACMS, ținte din Luhansk (Donbas).

Înalți oficiali militari ucraineni au raportat că rușii transferă forțe în nordul regiunii Harkov din alte sectoare ale frontului, iar ISW evaluează că Armata Rusă se pregătește de a doua fază a ofensivei sale de la Harkov, care ar presupune un asalt cu 50-70 de mii de soldați, cu scopul de a întinde forțele ucrainene pe o lungime cât mai mare a frontului (posibil până în regiunea Sumî) fapt care ar crea puncte vulnerabile și oportunități de spargere a frontului.

Totuși, generalul Oleksandr Sîrski, comandantul Armatei Ucrainene, consideră că Armata Rusă nu are suficiente forțe în nordul regiunii Harkov pentru a conduce o ofensivă la scară largă și pentru a sparge apărarea ucraineană.

Surse: PravdaUA, ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday