Condamnarea penală a unui fost președinte american este o situație fără precedent în istorie și, deși o sentință cu închisoarea este improbabilă, Trump nu ar fi primul candidat de după gratii la președinția SUA. În 1920, socialistul Eugene Victor Debs a candidat la președinție, în timp ce executa o pedeapsă de 10 ani pentru instigare la insurecție, dar a primit numai 3% din voturi.

Încă nu este clar dacă și în ce mod condamnarea penală a lui Donald Trump în procesul de la New York îi va reduce șansele acestuia de a deveni președintele SUA, dar, imediat după pronunțarea verdictului, liderii republicani s-au poziționat alături de acesta, prelunând practic declarația făcută de Trump după ieșirea din tribunal. Acest aspect este foarte important, în condițiile în care Convenția Republicană ce va oficiliza candidatura lui Trump începe pe 15 iulie, la patru zile după ce judecătorul Juan Merchan va fi pronunțat sentința și va fi stabilit pedeapsa.

Totuși, înainte ca jurații de la New York să stabilească verdictul “Vinovat” un sondaj Reuters/Ipsos arăta că 25% dintre alegătorii republicani și 60% dintre cei independenți declarau că nu l-ar vota pe Trump dacă ar fi condamnat. Deși Biden are acum un avans extrem de redus în sondaje, la nivel național, de 50% din voturi, față de 48% pentru Trump, aceleași sondaje arată că Trump conducea cu avans considerabil înainte de sentință în aproape toate statele cheie (swing-states) care sunt dominate de alegători neafiliați niciunuia dintre cele două partide tradiționale. Sondajele din perioada următoare vor confirma sau infirma dacă sentința le-a schimbat preferințele.

Un alt mare semn de întrebare este ridicat de situația, puțin probabilă, în care Donald Trump ar fi condamnat la o pedeapsă cu închisoarea. În primul rând nu este clar dacă alegătorii nu ar vedea o astfel de sentință ca pe o răzbunare a unui judecător democrat, în condițiile în care cel mai des pentru acest tip de infracțiune sunt acordate pedepse de închisoare la domiciliu, control judiciar, amendă penală sau muncă în folosul comunității.

În al doilea rând, situația în care Trump ar ajunge după gratii dar ar câștiga totuși alegerile prezidențiale este larg dezbătută de juriștii americani. Constituția nu o prevede și nici nu interzice unui condamnat încarcerat să ocupe această funcție. Fiind o condamnare locală (la nivel de stat) ea nici nu poate fi grațiată de președinte, care are astfel de atribuții numai pentru infracțiunile federale.

În același timp, este clar că președintele nu și-ar putea exercita atribuțiile din pușcărie, ceea ce ar conduce la doar două soluții juridice posibile – grațierea sa de către guvernatorul statului New York, care este în prezent o democrată (Kathy Hochul), sau înlocuirea sa în funcție, până la ispășirea pedepsei și eliberare de către vicepreședinte. Donald Trump încă nu și-a desemnat un vicepreședinte pentru alegerile din această toamnă și, cel mai probabil, va anunța unul după ce va fi oficial nominalizat de Convenția Republicană.

Surse alternative: WaPo, Sky News, NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday