Juriul a ajuns relativ repede la verdict, după mai puțin de două zile, în care a deliberat în total mai puțin de 10 ore, ceea ce înseamnă că toți cei 12 jurați au găsit convingătoare probele acuzării privind vinovăția lui Trump. Deși este vorba de 34 de fapte, iar fostul președinte american a fost găsit vinovat pentru toate, falsificarea registrelor este în Manhattan delict administrativ (contravenție) dar devine infracțiune (minoră – “felony” de categoria E, fără violență) dacă a fost făcută pentru ascunderea unei alte infracțiuni. Acesta este și cazul lui Donald Trump, falsificarea registrelor fiind făcută pentru a ascunde plățile către avocatul său, deja condamnat pentru faptul că a plătit tăcerea actriței Stormy Daniels, o fraudă electorală.

Deși pedeapsa pentru fapta lui Trump este de maximum patru ani de închisoare, rareori condamnații primesc mai mult de un an de închisoare, mai des fiind condamnați la amendă, arest la domiciliu sau muncă în folosul comunității. Majoritatea juriștilor cred că este improbabil ca judecătorul Juan Merchan să îl condamne la închisoare, în primul rând pentru că Trump nu a mai fost niciodată condamnat penal, dar și pentru că este un fost președinte, iar asigurarea securității sale (de care beneficiază toată viața din partea Secret Service) în pușcărie ar fi extrem de complicată.

La scurt timp după anunțarea verdictului, Donald Trump a declarat că a fost un proces trucat, condus de un judecător corupt care nici nu ar fi trebuit să îl judece: “A fost un proces trucat, rușinos. Verdictul real va fi pe 5 noiembrie și va fi dat de către popor. Nu am greșit cu nimic, sunt un om foarte nevinovat și e în regulă. Lupt pentru țara noastră”, a spus Trump.

În perioada următoare, Donald Trump va fi intervievat pentru probațiune de o comisie care va întocmi apoi un raport de sentință pentru instanță, înainte de pronunțarea sentinței.

Este foarte probabil ca echipa juridică a lui Trump să facă apel.

Indiferent care va fi condamnarea, el va candida în continuare pentru președinția SUA, pentru că constituția americană nu prevede o interdicție nici chiar pentru o persoană aflată în pușcărie. Acesta este singurul, dintre cele patru procese penale pe care Trump le are, cu șanse de a ajunge la o sentință definitivă înainte de alegerile din noiembrie. Totuși, este improbabil ca un eventual apel să ajungă la un verdict înainte de această dată.

Cel de-al 45-lea președinte american Trump a devenit primul fost președinte judecat penal și, acum, condamnat. Conform acuzațiilor aduse de procurori, el și echipa sa au ascuns în registrele fiscale ale Trump Organization o plată de 130 de mii de dolari către actrița de filme pentru adulți, Stormy Daniels, în scopul protejării șanselor lui Trump la alegerile prezidențiale din 2016.

Conform legislației americane, corporațiilor, cum este și cazul Trump Organization, le este interzis să facă donații pentru candidați, iar faptul că plata a fost mascată în registrele fiscale reprezintă alte încălcări ale legilor. În fața instanței, Stormy Daniels a povestit aventura pe care a avut-o cu Trump, în 2006, și, prin detaliile furnizate, a desființat, practic, apărarea miliardarului, care a susținut că, prin ascunderea relației, a vrut să-și protejeze soția, iar nu imaginea sa înainte de alegerile prezidențiale din 2016.

Avocatul Cohen a mărturisit, în fața juraților, că Trump i-a cerut “să preia controlul“ asupra poveștii și să o determine pe Daniels să păstreze tăcerea. De asemenea, un fost director al publicației News Enquirer a spus, tot în instanță, că publicația plătea pentru a-și asigura exclusivitatea, atunci când diverse persoane susțineau că au informații despre Trump. După ce jurnaliștii făceau interviuri cu persoanele respective, articolele de presă nu mai erau publicate, după modelul strategiei de tip “catch and kill”.

Surse alternative: CNN, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday