Agenția de aplicare a legii din Uniunea Europeană anunță joi dimineața că, în ultimele două zile, a desfășurat “Operațiunea Endgame”, despre care spune că este cea mai amplă desfășurată vreodată împotriva rețelelor de boți, care joacă un rol major în implementarea atacurilor cibernetice, inclusiv de tip ransomware.

Patru persoane au fost arestate (în Armenia și Ucraina) și peste 100 de servere de internet au fost dezafectate sau întrerupte, într-o operațiune coordonată la nivel internațional de Germania, Franța și Olanda, dar care a implicat și SUA, România, Bulgaria, UK și Elveția.

Europol spune că peste 2.000 de domenii, folosite pentru închirierea de instrumente pentru cei care execută atacuri cibernetice, au fost dezafectate, iar unul dintre principalii suspecți (arestat) a câștigat cel puțin 69 de milioane de euro din acest tip de afacere ilegală (ransomware as a service).

Programele (sau boții) malware le permit infractorilor cibernetici să se conecteze la un computer și, eventual, să preia controlul acestuia, odată ce au fost descărcate de pe internet. Între rețelele de boți dezafectate, Europol menționează IcedID, Smokeloader, SystemBC, Pikabot sau Bumblebee. De asemenea, agenția UE vorbește despre sprijinul primit de la un număr de companii private în Operation Endgame, firma românească Bitdefender fiind menționată în capul listei.

Sursa: Comunicat Europol

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday