Prestigioasa publicație britanică citează mai mulți oficiali ai NATO care vorbesc despre o evaluare făcută chiar de alianță, anul trecut, în contextul actualizării planurilor de apărare ale acesteia, ținând cont de cantitățile mari de muniție de aviație (glide) și drone kamikaze pe care Rusia a dovedit în Ucraina că le poate desfășura.
“Potrivit persoanelor familiarizate cu planurile confidențiale de apărare elaborate anul trecut, statele NATO sunt capabile să ofere mai puțin de 5% din capacitățile de apărare aeriană considerate necesare pentru a-și proteja membrii din Europa Centrală și de Est împotriva unui atac la scară largă”, scrie FT, care citează, printre alții, un diplomat important al NATO.
“Nu putem nega că apărarea aeriană este una dintre cele mai mari lipsuri pe care le avem”, a spus un al doilea diplomat NATO. FT mai arată că incapacitatea statelor europene de a furniza echipamente suplimentare de apărare aeriană Ucrainei a arătat că acestea au stocuri nu numai limitate, dar și că sistemele pe care le folosesc sunt scumpe, iar fabricarea lor durează mult. În schimb, Rusia are la dispoziție stocuri mari de “bombe glisante”, moștenite din perioada sovietică, extrem de eficiente. Denumite și “bombe cu aripi” acestea sunt lansate de aeronave, dar nu deasupra țintei, ci de la o distanță ce nu expune avionul la apărarea antiaeriană, iar apoi sunt ghidate (sau autoghidate prin GPS) către țintă. Greu de detectat de radare, bombele glisante se comportă ca o rachetă de croazieră, având, în același timp, costuri mult mai mici decât aceasta.
Miniștrii de externe ai NATO se reunesc, începând de azi, la Praga, pentru două zile de discuții menite să pregătească summitul de la Washington, din iulie, unde consolidarea apărării europene va fi un subiect central.
Săptămâna trecută, Polonia și Grecia au cerut Comisiei Europene să ajute la dezvoltarea, eventual prin asistență financiară, a unui sistem paneuropean de apărare aeriană comună, propunere pe care președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a indicat că o va sprijini.
Sursa: FT
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.